Poetin en Porosjenko spraken twee uur met elkaar

Foto: AFP

Poetin en Porosjenko spraken twee uur met elkaar

Print

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko hebben dinsdag in Minsk gedurende twee uur een gesprek onder vier ogen gehad. Het was voor het eerst sinds drie maanden dat de presidenten van beide landen elkaar ontmoetten en mekaar voor de camera’s de hand schudden.

Na afloop verklaarde Poetin dat zijn land bereid is ‘alles te doen’ indien een proces voor het stopzetten van de gevechten in het oosten van Oekraïne wordt in gang gezet. ‘Rusland zal alles doen voor het vredesproces, indien dat van start gaat’, stelde Poetin voor de aanwezige journalisten in de hoofdstad van Wit-Rusland.

Zijn Oekraïense evenknie stelde dat alle partijen, ook Rusland, zijn voorstellen hebben gesteund om een einde te maken aan de gevechten in het oosten van het land. ‘De vredesstrategie die Oekraïne wil ontwikkelen, werd gesteund door alle leiders die aan de top van Minsk hebben deelgenomen, zonder uitzondering’, stelde Porosjenko op Facebook.

De Russische president zei voorts dat Russische militairen zich mogelijk op Oekraïens grondgebied bevonden tijdens een patrouille langs de grens. Kiëv kondigde maandag aan dat het Russische parachutisten op zijn grondgebied had gearresteerd. Moskou ontkent steevast dat er Russische militairen het buurland binnentrekken. ‘Ik heb geen informatie gekregen van het ministerie van Defensie. Maar volgens wat ik heb gehoord, patrouilleerden ze langs de grens en bevonden ze zich misschien op Oekraïens grondgebied’, aldus Poetin.

Dialoog over gasconflict

Rusland en Oekraïne hebben in Minsk ook een nieuwe dialoog over hun gasconflict afgesproken. De ministers van Energie van beide landen zouden op 6 september met Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger over de miljardenschuld van Oekraïne bij Rusland spreken, zei Poetin volgens het persagentschap Interfax. Moskou draaide in juni de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens onbetaalde rekeningen. Oekraïne is het belangrijkste transitland van Russisch gas richting West-Europa.

Voor het gesprek onder vier ogen er kwam, vond een hele dag onderhandelingen plaats. Naast de staatshoofden van Rusland en Oekraïne, zaten ook de presidenten van Wit-Rusland en Kazachstan rond de tafel, alsook een delegatie van de Europese Commissie. Die bestond uit Oettinger, de Hoge Gezant voor het buitenlands beleid van de Europese Unie Catherine Ashton en commissaris van Handel Karel De Gucht.

.

Nu in het nieuws