© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bernard Wesphael vrij onder voorwaarden

Bernard Wesphael, de Waalse Ecolo-politicus die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, heeft dinsdagavond de gevangenis van Brugge verlaten. Hij gaf geen commentaar aan de pers, volgens de voorwaarden verbonden aan zijn voorlopige vrijlating.

Toenmalig Waals parlementslid Bernard Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Volgens Wesphael kregen ze ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging had beroep aangetekend tegen die beslissing.

Voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling vroeg advocaat Tom Bauwens dinsdag opnieuw de voorlopige vrijlating, en de KI oordeelde dat Wesphael de gevangenis mag verlaten in afwachting van zijn proces.

Geen enkelband

De verdediging had om een vrijlating met een enkelband gevraagd, maar de kamer van inbeschuldigingstelling legde Wesphael andere voorwaarden op. Hij mag geen contact zoeken met de familie van het slachtoffer, mag niet met de media praten en moet zich ter beschikking houden van het gerecht, zo werd vernomen bij het Gentse parket-generaal.

De KI stelde dat hoewel er duidelijke aanwijzingen van schuld zijn, Wesphael niet langer in voorhechtenis moet blijven. Als het onderzoek volledig afgerond is, zal de KI later beslissen of er een assisenproces komt tegen Wesphael. Mogelijk wordt de zaak dan verwezen naar een Franstalig assisenhof. Wesphael mag dinsdagavond laat de gevangenis van Brugge verlaten.

Vastgoed

Jobs in de regio