VN: ‘Zonder herneming vluchten geen uitbreiding ebola-maatregelen’

Foto: BELGA

VN: ‘Zonder herneming vluchten geen uitbreiding ebola-maatregelen’

Print

De strijd tegen ebola in West-Afrika wordt volgens de Verenigde Naties sterk gehinderd door de reducering van internationale vluchten naar de regio. Zo wordt het immers moeilijk om hulpverleners en hulpgoederen naar de getroffen landen te brengen, zei de VN-coördinator voor Hulpoperaties in Sierra Leone, David McLachlan-Karr, maandag op een persconferentie in Freetown.

De VN zijn bereid de maatregelen tegen het virus uit te breiden. ‘Maar dit is enkel mogelijk als de vluchten worden hernomen’, klinkt het.

Tot vorige week vlogen enkel nog Air France en Brussels Airlines naar de getroffen regio. De Belgische luchtvaartmaatschappij vliegt sinds zaterdag niet meer op de drie West-Afrikaanse landen, wegens ‘operationele redenen’. Een tussenstop voor een crewwissel in Dakar is immers niet meer mogelijk, omdat Senegal geen vluchten meer toestaat van Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Maandag legde woordvoerder Geert Sciot uit dat de vluchten ‘helemaal niet omwille van ebola’ zijn opgeschort. Brussels Airlines voert intensief overleg en wil de vluchten zo snel mogelijk hervatten.

Intussen breidt de uitbraak van ebola zich verder uit, zo deelde de VN-coördinator tegen ebola, dokter David Nabarro, mee. Voor de bestrijding is een ‘globaal partnerschap’ nodig, waaraan alle staten deelnemen, beklemtoonden de VN in een mededeling.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klaagde het hoge aantal gezondheidswerkers die door ebola zijn besmet en/of overleden, aan. Tot op heden zijn meer dan 240 hulpverleners besmet, van wie meer dan 120 zijn gestorven. Een reden daarvoor zou een beperkte uitrusting met beschermende kledij zijn, maar dat is onlangs verbeterd.

MEEST RECENT