© EPA

Liers rioolwater getest op druggebruik

De Universiteit Antwerpen gaat drie maanden lang het rioolwater van Lier onderzoeken op druggebruik van de inwoners. Ook in andere Europese landen zal dat onderzocht worden. Nieuw is dat met simultaan vragenonderzoek wordt gekeken of rioolwateronderzoek een betrouwbaar beeld geeft van middelengebruik.

Al sinds 2007 doet de Universiteit Antwerpen onderzoek naar ‘sewage-based epidemiology’, het verzamelen van stalen rioolwater om te kijken naar drugs of sporen van druggebruik bij de bevolking. Ook in Lier zullen in de komende drie maanden dagelijks stalen genomen worden. “We wilden geen al te grote stad en het zuiveringsstation geeft stalen die representatief zijn voor het grondgebied van de stad”, verklaart onderzoeker Alexander van Nuijs.

Nieuw is dat samen met het wateronderzoek ook enquêtes zullen worden afgenomen. Alle Lierenaars boven 15 jaar - circa 30.000 mensen - kunnen anoniem via de website www.riolierjijmee.be vragenlijsten invullen over hun middelengebruik, zoals de legale drugs alcohol, tabak of Rilatine, of illegale drugs als cannabis en cocaïne. “De combinatie van beide soorten onderzoek is uniek en loopt nog nergens. We proberen met de vragenlijsten na te gaan hoe exact onze rioolwateranalyse is”, aldus van Nuijs.

Europese uitdaging

Voor de uitbater van de zuiveringstallatie Aquafin is het project ook interessant. “We willen ook te weten komen welke chemische verbindingen kunnen verwijderd worden in een rioolwaterzuiveringsinstallatie, die daar niet voor ontworpen is. Dit voortschrijdend inzicht zal ons helpen in de strijd tegen micropolluenten en prioritaire stoffen, een nieuwe Europese uitdaging”, klinkt het.

Het rioolwateronderzoeksproject loopt met zestien partners uit andere Europese landen.

MEER OVER wetenschap