Is dit de meest revolutionaire deur ooit?

Foto: *

Interieur

Is dit de meest revolutionaire deur ooit?

Print
De Weense schilder, designer en uitvinder Klemens Torggler heeft een revolutionair deursysteem ontwikkeld op basis van roterende vierkanten. Bij deze kinetische kunstobjecten zijn geen scharnieren, sporen of deurbladen nodig. De deur beweegt naar de zijkant, zonder gebruik te maken van schuifstukken.

Het mechanisme voor Klemens Torggler-deuren is de zwaartekracht. Het sleutelprincipe is een balans in verticale positie. In een deur die uit twee delen bestaat, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de ene helft roteert. De fysische kracht wordt doorgestuurd en daardoor gaat ook de tweede deurhelft bewegen, tegen de zwaartekracht in. Het enige wat daarvoor nodig is, is aanraking. Er zijn verschillende designs mogelijk voor de deuren, gaande van staven tot driehoeken.

De kunstenaar kwam op dit idee tijdens de renovering van zijn appartement. Hij moest een deur zien te maken voor een opening met een gebogen draagconstructie. De enige oplossing leek een schuifsysteem, maar zijn analytisch en praktisch denkvermogen brachten hem op het idee van deze roterende deuren. 'Bovendien hebben mijn werk als schilder en mijn experimenten met kleuren, rechthoeken en vierkante objecten invloed gehad op deze uitvinding', zegt Torrgler.

Deze designdeuren kunnen gemaakt worden in verschillende materialen, gaande van glas tot hout. Ze kunnen sober minimalistisch zijn of verschillende kleuren en motieven hebben. Volgens Torggler zelf zijn ze ook veilig en zouden ze zo'n honderd jaar meegaan. 

 

Onderstaand filmpje laat zien hoe de deur werkt:

Op de website van Klemens Torrgler vind je meer informatie over de verschillende designs.

NIET TE MISSEN