Historische zege voor Thierry Neuville

Foto: AFP

Historische zege voor Thierry Neuville

Print

Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai i20) heeft zondag in de buurt van Trier de Rally van Duitsland gewonnen, dat is de negende WRC-manche van het seizoen.

Voor de 26-jarige Neuville, de huidige vicewereldkampioen, was het de eerste WRC-overwinning in zijn carrière. Ook voor nieuwkomer Hyundai was het de eerste WRC-zege. Neuville is nog maar de tweede Belg ooit die een WRC-rally op zijn naam kon schrijven. François Duval schreef in 2005 geschiedenis door in zijn Citroën Xsara WRC Down Under de zege te pakken in de Rally van Australië.

In de ADAC Rally had Neuville uiteindelijk veertig seconden voorsprong op zijn ploegmaat Dani Sordo, die vorig jaar de beste was in Duitsland. Toen moest Neuville vrede nemen met de tweede plaats in de rally. De Noor Andreas Mikkelsen redde de eer van Volkswagen door op de derde plaats te finishen.

Met de zege van Neuville was wel wat geluk gemoeid. Donderdag kwam hij met de schrik vrij toen hij met zijn Hyundai tijdens de shakedown zes keer over de kop ging en uiteindelijk in een wijngaard belandde. De wagen raakte net op tijd gerepareerd en dus kon Neuville vrijdag gewoon aan de start verschijnen. Na een aarzelende openingsdag schoof hij steeds meer op in het klassement. Zondagochtend nam hij tot slot de leiding over na het uitvallen van de Fin Jari-Matti Latvala (VW Polo-R) en de Brit Kris Meeke (Citroën DS3). De Franse regerende wereldkampioen en huidige WK-leider Sébastien Ogier (VW Polo-R) was zaterdag al uitgevallen. Hij behoudt wel de leidersplaats in het WRC-kampioenschap. De volgende rally staat op 11 september in het Australische Coffs Harbour op het programma.

Meer sportnieuws