Duizenden studenten nemen dinsdag deel aan toelatingsexamen arts en tandarts

Foto: EDM

Duizenden studenten nemen dinsdag deel aan toelatingsexamen arts en tandarts

Print

In Brussels Expo op de Heizel komen dinsdag opnieuw duizenden geneeskundestudenten bijeen om zich door het toelatingsexamen van de Vlaamse gemeenschap voor arts en tandarts te worstelen. In totaal schreven 3.674 kandidaten zich in, een record voor een augustus-sessie. Dat meldt professor Bernard Himpens, de voorzitter van de examencommissie. De eerste sessie van dit jaar, begin juli, leverde een slaagpercentage op van 10,9 procent.

Alleen wie slaagt in het toelatingsexamen, kan zich inschrijven voor de opleiding tot arts of tandarts, of voor een opleidingsonderdeel ervan. Traditioneel komt ongeveer 90 procent van de ingeschreven kandidaten ook opdagen in Brussel.

Himpens stelt twee opmerkelijke trends vast. Zo schrijven steeds meer studenten uit het vijfde jaar secundair onderwijs zich in voor het toelatingsexamen. Dit keer zijn ze met 529, of 16 procent van het totale aantal inschrijvingen. Twee jaar geleden was dat 12 procent. Niet alleen is hun slaagkans zeer gering (0,6 procent in juli), bovendien is hun examen niet geldig, stelt Himpens. Een kandidaat moet immers in het jaar van het examen het diploma secundair onderwijs hebben.

Daarnaast blijkt het aantal kandidaten uit Nederland progressief te dalen. Twee jaar geleden maakten ze nog een vijfde uit van alle inschrijvingen; nu nog maar 13 procent.

Op 1 juli vond de eerste sessie van dit jaar plaats in Brussel. Daar kwamen toen voor het eerst meer dan 5.000 kandidaten voor opdagen. Van de deelnemers slaagden er 556, of 10,9 procent.

Het toelatingsexamen vindt sinds 1997 twee keer per jaar plaats.

Meer informatie over het toelatingsexamen arts en tandarts staat op de website http://www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen/nl/ .

Nu in het nieuws