Italiaanse marine vindt 18 dode migranten

Archiefbeeld van migranten die de oversteek maken naar het Europese vasteland Foto: © Tony Comiti/Corbis

Italiaanse marine vindt 18 dode migranten

Print

Ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa heeft een schip van de Italiaanse marine achttien lijken gevonden in een opblaasbare rubberboot, zo hebben het Italiaanse persbureau Ansa en meerdere andere media gemeld.

Het schip Sirio was de rubberboot op zee in moeilijkheden ter hulp gesneld en trof er naast 73 overlevenden ook achttien dode mensen aan.

De marine patrouilleert intensief met vijf schepen tussen Libië en Sicilië, sinds er in oktober vorig jaar 366 migranten verdronken bij het Siciliaanse eilandje Lampedusa. Het was een kantelmoment voor Italië, dat sinds dat noodlottige moment al 91.000 nieuwkomers in volle zee heeft gered. De overheid opent sindsdien steeds meer opvangcentra op het vasteland, om Sicilië te ontlasten.

Vorig jaar bereikten in totaal 43.000 migranten de eilanden Sicilië en Lampedusa, dit jaar zijn het er al bijna evenveel. Als het zo doorgaat, staat de teller eind 2014 op 100.000. De Italiaanse regering noemt als oorzaken het uitzonderlijk mooie weer en de toename van het aantal mensen dat op de vlucht is geslagen voor oorlogen. Bovendien hebben mensensmokkelaars in het chaotische Libië vrij spel.

MEEST RECENT