‘Luchthaven Tripoli in handen van islamisten’

Tripoli, Libië Foto: REUTERS

‘Luchthaven Tripoli in handen van islamisten’

Print

Een islamistische Libische militie heeft zondag verklaard dat het de internationale luchthaven van Tripoli heeft veroverd op een rivaliserende militie. De strijd om de luchthaven duurt al meer dan een maand.

‘De strijdmacht van de Dageraad van Libië heeft de luchthaven kunnen betreden na de controle te hebben verworven over de strategische basis Naqlia’, aldus woordvoerder van de militie Alaa al-Heweik . Zonder in detail te treden voegde hij eraan toe dat ‘op verscheidene andere plaatsen nog gevechten aan de gang zijn’.

De militie maakt deel uit van de islamistische alliantie van de Misrata-strijders. Die proberen sinds midden juli de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad te veroveren op de Zintan-militie die dichter staat bij de centristische politieke groeperingen in het land.

Het nieuw verkozen parlement heeft zaterdag de Dageraad van Libië en zijn bondgenoot Ansar al-Sharia als terroristen bestempeld en buiten de wet gesteld. ‘Zij zijn een legitiem doelwit voor het nationale Libische leger dat wij krachtig steunen’, luidde het in een verklaring.

Het huidige Libië is een kluwen van stammen of steden met eigen milities en van milities die gezamenlijk met de Navo het regime van kolonel Kadhafi omverwierpen, maar die daarna weigerden te ontwapenen. Het land wordt al maanden geteisterd door geweld.

MEEST RECENT