IJslandse vulkaan terug naar code Oranje

Foto: IF

IJslandse vulkaan terug naar code Oranje

Print
Het IJslandse meteorologisch instituut heeft de code voor gevaar voor de vulkaan Bardarbunga verlaagd van rood naar oranje. Zondagochtend was nog een aardbeving met kracht 5,3 geregistreerd, de hevigste aardbeving sinds 1996.

Door de ‘code rood’ was luchtverkeer in de omgeving van de vulkaan verboden. ‘Rood’ is het hoogste van de vijf mogelijke waarschuwingsniveaus die IJsland hanteert. De code betekent dat een uitbarsting gaande of nakend is, en dat een 'omvangrijke uitstoot van as' in de atmosfeer mogelijk is. De voorbije week werden honderden, lichtere, aardbevingen geregistreerd rond de vulkaan in het zuidoosten van IJsland.

Zaterdag meldde de meteorologische dienst een ‘kleine uitbarsting’ van de vulkaan, die zich onder de enorme Vatnajokull gletjser bevindt. Maar wetenschappers zijn het er niet over eens dat er effectief magma aan het oppervlak is geraakt. Er waren geen redenen om aan te nemen dat het ijs van de gletsjer smelt. Omdat een uitbarsting niet volledig was uitgesloten, bleef code 'rood' tot zondag van kracht, maar dat is nu niet meer nodig. Code Oranje betekent dat de 'vulkaan een hogere mate van onrust kent, met een verhoogd gevaar op uitbarsting'.

Regio’s ten noorden van een de vulkaangletsjer werden al geëvacueerd, omdat een uitbarsting de gletsjer kan doen smelten. Dat kan dan weer leiden tot overstromingen. Er werden ook al 200 toeristen geëvacueerd, wegen zijn gesloten en trekken is verboden in de regio.

In 2010 heeft een uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van Europa dagenlang lamgelegd.

.

Nu in het nieuws