© BFM

© BFM

© BFM

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Plofkoffer teruggevonden in Nederland

Bankautomaat opgeblazen met twee gasflessen

Een plofkoffer die werd gestolen bij de plofkraak aan een bankkantoor in Essen is teruggevonden in Nederland, nabij Roosendaal. Er is sprake van drie verdachten met een bivakmuts. Een BMW die werd gebruikt bij de feiten, had Nederlandse nummerplaten. Het is nog niet duidelijk hoe groot de buit is. Dat meldt het Antwerpse parket.

DoRo/ Belga

De brandweer zondagochtend is rond 2.15 uur uitgerukt, aanvankelijk voor een woningbrand, maar bij aankomst bleek het om een plofkraak van de bankautomaat te gaan van een Argenta-kantoor op de Spijker. Met drie gasflessen hadden onbekenden de bankautomaat. De oprit voor het kantoor lag bezaaid met brokstukken, geld en verf. Door de knal sprongen verschillende ruiten in de omgeving.

Gasflessen

"Het moet nog maar net gebeurd zijn, want toen we aankwamen stonden twee gasflessen met duct-tape errond nog in brand. We zagen een kluis op de oprit liggen", klinkt het bij de brandweer. Het gas wordt met een leiding in de automaat ingespoten om deze vervolgens te doen exploderen. "Het was een zware ontploffing, de hele binnenkant van het kantoor is vernield."

De Essense brandweerlieden troffen op de oprit een aantal briefjes van 50 euro aan. Die briefjes waren automatisch besmeurd met inkt, bedoeld om ze waardeloos te maken. Briefjes met een andere waarde werden mogelijk meegenomen door de dader(s), maar ze zijn zo goed als zeker onbruikbaar door de inkt.

Het parket is een onderzoek gestart naar de feiten.

Fenomeen plofkraken

Het fenomeen plofkraken is vrij nieuw in ons land, zegt Eddy De Raedt van de federale politie. “Het aantal plofkraken is vrij beperkt met zes feiten sinds het begin van 2013. Wellicht zijn het buitenlandse daders die hier komen experimenteren. We hebben aanwijzingen dat het aantal plofkraken in België bepekt zal blijven”, zegt De Raedt aan de VRT.

In onze buurlanden zijn er aanzienlijk meer plofkraken, wellicht door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in de Belgische banken.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio