Ivoorkust sluit grenzen tegen Ebola

Ivorianen betogen om de mensen bewust te maken van de gevaren van ebola. Foto: AFP

Ivoorkust sluit grenzen tegen Ebola

Print

De Ivoriaanse regering heeft beslist de grenzen met buurlanden Guinee en Liberia te sluiten. Ivoorkust hoopt zo de ebola-epidemie die in die landen woedt, tegen te houden. Eerder sloten ook andere landen al hun grenzen of vaardigden reisverboden uit, tegen de zin van de Wereldhandelsorganisatie.

Nadat Ivoorkust eerder al vluchten van en naar Sierra Leone, Liberia en Guinee had verboden, heeft het West-Afrikaanse land nu de grenzen met die twee laatste volledig gesloten. ‘Nadat we geconfronteerd werden met uitbraken op nieuwe plaatsen en nieuwe uitbraken op gekende plaatsen heeft de regering beslist om de landsgrenzen met de zusterrepublieken te sluiten’, luidde het in een mededeling.

In het Liberiaanse Nimba, dat grenst aan Ivoorkust, werd de voorbije weken een stijging van het aantal ebola-infecties gemeten. Volgens Moses Massaquoi, verantwoordelijk voor het ebolabeleid bij het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid, werden in die regio al 65 gevallen gemeld, in 25 gevallen is er zekerheid dat de patiënt met ebola besmet is.

Filipijnen roepen soldaten terug

Eerder namen ook al andere landen maatregelen tegen ebola. Kenia houdt alle reizigers tegen uit Guinee, Liberia en Sierra Leone, terwijl Kameroen de grenzen sloot met buurland Nigeria. De Fillipijnen maakten vandaag bekend dat ze 115 soldaten terugroepen die hielpen bij vredesoperaties in Liberia.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zich al meermaals uitgesproken tegen reis- of handelsverboden tegen landen waar ebola ontdekt werd. Die maatregelen zouden kunnen leiden tot voedsel- en andere voorraadtekorten. De ebola-uitbraak in west-Afrika kostte ondertussen al aan meer dan 1.400 mensen het leven. De eerste gevallen werden in maart ontdekt in Guinee.

MEEST RECENT