“Belgische vrachtwagens zijn wél in goede staat”

Foto: Joris Herregods

“Belgische vrachtwagens zijn wél in goede staat”

Print
Bijna acht op de tien vrachtwagens in de Belgische keuringscentra zijn van bij de eerste controle volledig in orde. Daarmee scoren de Belgische vrachtwagens opvallend goed.

Deze week meldde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit dat vorig jaar bij wegcontroles veertien procent van de vrachtwagens uit verkeer moest worden genomen wegens onveilig. In de meeste gevallen werkten de remmen niet of waren de banden niet meer in orde. Eén op de drie gecontroleerde voertuigen was Belgisch, twee derde was buitenlands. 

Mobiliteitsorganisaties maakten zich meteen grote zorgen over de veiligheid van de vrachtwagens op onze wegen. Maar uit cijfers van de Belgische keuringscentra blijkt nu dat 77 procent van de gecontroleerde vrachtwagens bij de eerste passage in een keuringscentrum wel in orde is.

“Dat percentage verschilt nauwelijks van het aantal auto’s dat er van bij de eerste controle door is”, zegt Pascal Cortens, keuringsverantwoordelijke bij het Bureau voor Technische Controle (BTC).

“Het verschil met het onderzoek van de overheid is dat haar controle langs de weg is gebeurd. Controleurs halen er dan al snel oudere vrachtwagens uit die er niet goed uitzien. In keuringscentra komen alle vrachtwagens binnen. Dat geeft wellicht een vollediger beeld. Het enige verschil is dat wij alleen Belgische en Nederlandse vrachtwagens mogen controleren en dus geen zicht hebben op de kwaliteit van buitenlandse vrachtwagens.” 

 

MEEST RECENT