IS-symbolen duiken op in Antwerpen

Foto: GVA

IS-symbolen duiken op in Antwerpen

Print
De Islamitische Staat krijgt steeds meer voet aan wal in het Midden-Oosten. Ook in België duiken her en der IS-symbolen op. Hoe moeten we de aanwezigheid van IS in Antwerpen inschatten? Wordt er opgetreden tegen mensen die dwepen met de symboliek van de terroristische organisatie? We legden de vragen voor aan een betrouwbare bron, die om voor de hand liggende redenen anoniem wil blijven.

“Het klopt dat er de laatste tijd meer IS-symbolen gesignaleerd worden. Dat gaat van vlaggen bij mensen thuis tot stickers op auto’s en afbeeldingen in gsm’s. En dat kan uiteraard niet. IS staat op de lijst van terroristische organisaties die opgesteld is door de Verenigde Naties. Het openlijk dwepen met IS is echter niet echt een misdrijf, maar als het opgemerkt wordt, dan worden die mensen er wel op aangesproken. We zagen dat ook bij Al-Qaida en Jabath al-Nusra: die symbolen doken eveneens op in het straatbeeld.”

Een groep jongeren aan een Hobokense moskee ging, gekleed in IS- shirts, aan de ingang staan om mensen op de gewenste klederdracht te wijzen. Dit geeft aan dat de invloed van het kalifaat ver reikt. “Dat is de befaamde dawa van de salafisten. Heel veel moskeeën staan onder druk van die salafisten. Ze werken eigenlijk stelselmatig. Eerst komen ze als gewone moskeebezoeker, maar meer en meer zullen ze proberen invloed uit te oefenen. Eerst op het bestuur en vervolgens op de bezoekers. “ Het is typisch salafistisch om invloed te willen uitoefenen op bestaande moskeeën. Zolang dat zuiver religieus blijft, zit daar eigenlijk geen gevaar in. Het is uiteraard wel vervelend en irritant voor de mensen daar. Maar een echte dreiging zien we daar niet in.”

Door de grootte van de beweging is het kalifaat moeilijk in te dijken. Ook de Belgische veiligheidsdiensten tasten voorlopig in het duister. “IS is zo groot en verspreid dat men dat nooit allemaal kan controleren. Er wordt wel een grote groep mensen van dichtbij gevolgd, maar we weten ook dat er ondergronds gewerkt wordt. Sharia4belgium was bijvoorbeeld heel zichtbaar en daardoor ook heel kwetsbaar. Daar zijn lessen uit getrokken en bijgevolg gaan veel organisaties ondergronds te werk.”

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio