Russisch hulpkonvooi doet ook in Westen stof opwaaien

Het konvooi van 280 vrachtwagens arriveerde vrijdagnamiddag in Loehansk. Foto: REUTERS

Russisch hulpkonvooi doet ook in Westen stof opwaaien

Print

Het Russische hulpkonvooi voor de door het regime in Kiev belegerde bevolking in Oost-Oekraïne heeft vrijdag, bij gebrek aan een daadwerkelijke, al maanden voorspelde militaire invasie, ook stof doen opwaaien bij de grote steunpilaren van Kiev: de Navo, de VS en de Europese Unie.

Vrijdagnamiddag (plaatselijke tijd) is de VN-Veiligheidsraad samengekomen op vraag van Litouwen. Eerder had de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken gemeld dat de Litouwse ereconsul in Loehansk door ‘gewapende terroristen’ (separatisten) is ontvoerd en vermoord.

Het konvooi van 280 vrachtwagens, goed voor 2.000 ton levensmiddelen, arriveerde vrijdagnamiddag in de door Kievgetrouwe troepen omsingelde stad Loehansk. Een deel van de lading wordt vermoedelijk naar Donetsk gebracht.

De EU bestempelde de doortocht van het humanitaire konvooi, zonder toestemming van Oekraïne, als een ‘duidelijke schending’ van de grens tussen beide landen.

Trojaans paard

De Oekraïense overgangsminister van Buitenlandse Zaken zei dat de zaak des te ‘zorgwekkender’ is omdat noch Oekraïne noch het Rode Kruis weten wat het konvooi vervoert. Bij een inspectie eerder deze week bleek het konvooi effectief levensmiddelen te vervoeren.

Maar Kiev zegt te vermoeden dat ergens ook een Trojaans paard wordt meegebracht en dat Oekraïense functionarissen bij de inspectie ‘geweerd werden’.

Anderzijds blijkt Kiev dan weer wel te weten dat het konvooi enkel groenten, fruit en water vervoert. In een communiqué vrijdag had Kiev het namelijk over Russische humanitaire hulp die het land ‘wordt binnengesmokkeld’.

De zogenaamde Antiterreuroperatie (ATO) van het pro-Westerse regime in zuidoost-Oekraïne heeft tot dusver enkele duizenden doden geëist en ruim een half miljoen mensen op de vlucht gedreven. In de plaatselijke metropolen Loehansk en Donetsk dreigt een humanitaire ramp.

Ook secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de Navo ‘veroordeelde’ het volgens hem ‘zogenaamde’ humanitaire konvooi en zei dat het brengen van voedselhulp naar de Oost-Oekraïense separatisten ‘de crisis enkel maar kan verergeren’. Rasmussen had het voorts opnieuw over ‘Russische troepen’ die ‘sinds midden augustus’ al in Oekraïne vechten.

Wapenstilstand

De Russische ambassadeur Vitaly Tsjoerkin ontkende dit met klem. Tsjoerkin herhaalde de Russische eis, dat dringend werk moet gemaakt worden van een wapenstilstand. Hij vroeg Kiev ook het hulpkonvooi ongemoeid te laten.

‘We hebben informatie dat sommige (Oekraïense) grenswachters de opdracht hebben gekregen het konvooi niet door te laten.’

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zei dat het konvooi dringend rechtsomkeer moet maken. Ook Washington bestempelt het goederenvervoer als een ‘schending van de soevereiniteit’ van Oekraïne.

In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat elk verder uitstel van het konvooi, dat dagenlang stilstond aan de grens, ‘onverantwoord’ zou zijn.

Nu in het nieuws