© Sarah Van den Elsken

Amper één kind op vier gaat met fiets naar school

Nog amper een kwart van de Vlaamse kinderen gaat met de fiets naar school. Dat is het laagste aantal in bijna twintig jaar tijd. Dat blijkt uit de nieuwe studie over het verplaatsingsgedrag van de Vlaming.

WBA

Nog tien dagen en dan moeten 1,1 miljoen jongeren weer naar school. En volgens een nieuwe studie, in opdracht van de Vlaamse overheid, doen ze dat almaar minder vaak met de fiets. Amper 25 procent van de leerlingen gebruikt nog zijn fiets voor het traject naar school. Het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. Op het hoogtepunt – in 2000 – ging nog 40 procent van de jongeren fietsend naar school.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de bus aan populariteit wint om kinderen naar school te brengen. De trein boekt geen vooruitgang, net als de auto. “Dit is alarmerend”, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. “Ouders stoppen hun kinderen zonder nadenken in de auto of zetten hen op de bus. Maar dat is vaak ook een gemakkelijkheidsoplossing: zo moeten ze niet meefietsen.”

Maar ook de angst voor een ongeval is volgens de Fietsersbond een reden waarom ouders hun kind niet langer met de fiets naar school te sturen. En niet onterecht. Het risico op een ongeval met de fiets is 63 keer groter dan als je in de auto zit. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). En volgens de laatste cijfers is het aantal letsel ongevallen met fietsers in de eerste vier maanden van dit jaar met 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Lees vrijdag meer in uw krant

Vastgoed

Jobs in de regio