© WF

Cromwelltank vandaag weer in Antwerpen

Je kon er op sommige plaatsen doorkijken”, herinnert de gewezen Antwerpse provinciecommandant Dirk Verhaegen zich. “Gammel en verroest”, weet ook de commandant van Rocourt. “We hebben hier honderden uren in gestoken maar het resultaat mag er zijn.”

Paul Verbraeken

De historische Cromwell-tank werd in 1947 door de Britten aan Antwerpen geschonken en stond sindsdien – op wisselende plaatsen – nabij de Van Rijswijcklaan. Dit dan ter herinnering aan de bevrijdingsintocht van de 11de Britse Pantserdivisie die op 4 september 1944 via deze weg Antwerpen binnenrukte. Dat deed ze dan wel met ... Sherman-tanks en dus zeker niet met deze even oude tank, bevestigt voorzitter Georges Marcotte van het Antwerp Cromwell Tank Memorial Committee (ACT).

Een hoop roest

De tank werd voor het laatst in 1971 hersteld en was na veertig jaar een hoop roest. Al in 2009 klonken de eerste alarmkreten, maar het duurde nog tot eind 2011 voor de kolos weggehaald werd. Het transport en de restauratiekosten zouden worden gedragen door de stad Antwerpen, het ACT en de het British Legion.

Maar wie kon zo’n tank oplappen? Onvermijdelijk kwam het arsenaal van Rocourt – officieel ‘Competentie Centrum Rollend Materieel en Bewapening’ (CC R&A) – in beeld. Het uiterst gespecialiseerde arsenaal, tegelijk en een eenheid en een militaire fabriek, telt in Rocourt zo’n 650 militairen plus nog eens 200 verspreid over verschillende centra, bijvoorbeeld in Brasschaat.

Honderden werkuren

Nadat ze eerder al de beroemde Sherman-tank van Bastenaken hadden opgelapt, namen de specialisten van Rocourt de Cromwell-tank vanaf eind 2011 onder handen. “Een enorm werk waarin honderden werkuren kropen”, zegt de commandant van Rocourt, kolonel Thierry Vandeveld.

Zo waren de specialisten al meteen een halfjaar zoet met zich te documenteren. Hoe zag die tank er bijvoorbeeld ooit uit? Daarom prijkt nu bijvoorbeeld opnieuw het geel-zwarte logo van de Black Bulls op de tank, het kenteken van de 11de Pantserdivisie van generaal Roberts die Antwerpen bevrijdde. Nadien werden de totaal doorroeste onderdelen – vooral de spatborden, de zijkoffers en deels de uitlaat – weggehaald. Aan de rupskettingen durfde men niet meer raken. Nadien volgde het ‘natzandstralen’, de industriële reiniging en het eigenlijke carrosseriewerk, dat bijna heel 2013 duurde.

Kan de tank er nu weer veertig jaar tegen? “Neen”, vertelt de majoor. “Vijf jaar zeker wel, en de tank zal nu wat hellend staan zodat het water er afloopt. Maar je moet zo’n tank wel onderhouden. Als men er twee keer per jaar eens naar kijkt en hier en daar een likje verf aanbrengt, dan gaat zo’n tank weer een hele poos mee.”

Lees het volledige artikel in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie Stad

Bekijk hieronder een reportage van ATV over de Cromwell-tank:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners