© EPA

Champions League veraf voor Standard na 0-1 tegen Zenit

De poulefase is bijzonder veraf voor Standard. De Luikenaars verloren de heenmatch van de play-offs in eigen stadion met 0-1 van een sterker Zenit Sint-Petersburg. Shatov scoorde na een kwartier de enige goal van de match. Standard heeft volgende week een mirakel nodig in Rusland om zich alsnog te kwalificeren voor het kampioenenbal.

dmm

Standard moest het tegen Zenit Sint-Petersburg rooien zonder de geblesseerde Carcela en Stam. De Senegalese verdedigende middenvelder Ricardo Faty, die nog maar pas was overgekomen van Ajaccio, stond meteen in de basis. Bij Zenit Sint-Petersburg zat Axel Witsel zoals aangekondigd geschorst in de tribune. Nicolas Lombaerts stond wel 90 minuten op het veld en zou in het hart van de Russische verdediging een uitstekende partij spelen.

Niet dat Lombaerts veel werk had op te knappen. Zenit toonde vanaf het eerste fluitsignaal in een half gevuld Sclessin meteen wie de baas was. Het Russische sterrenelftal verzilverde die duidelijke dominantie na een kwartier. Shatov mocht de bal van dichtbij voorbij een kansloze Kawashima schieten. Standard, dat héél wat sterkhouders tijdens de zomer zag vertrekken, kon daar bijzonder weinig tegenover stellen. De jonge garde van Luzon ontsnapte vlak voor de pauze nog aan de 0-2 toen Rondon de lat trof. 'We toonden veel te veel respect voor de tegenstander', verklaarde Luzon achteraf.

Aangevuurd door een opvallend gretige thuisaanhang kwam Standard toch met iets meer aanvallende intenties uit de kleedkamer. Het leverde zowaar enkele kleine kansjes op. De Camargo en Ciman probeerden het met een kopbal, Tony Watt profiteerde niet toen hij de bal cadeau kreeg van Domenico Criscito. Zenit hield echter gemakkelijk stand en verzuimde om de kwalificatie helemaal veilig te stellen. Aanvoerder Danny knalde op de paal.

In de slotfase profiteerde Standard bijna van de nonchalance bij de tegenstander om een gelijkspel uit de brand te slepen. Op zeven minuten van het einde zette Jeff Louis Lodygin opnieuw aan het werk met een afstandsschot vanaf zo'n 20 meter. In de 92e minuut was er nog een ultieme kans voor Igor De Camargo, maar zijn kopbal voor de gelijkmaker zeilde naast. Standard moet dus volgende week een 0-1 goed maken in het voormalige Leningrad. Een zo goed als onmogelijke opgave. Voor de match zei coach Luzon dat hij Standard 5% kans gaf om door te stoten naar de Champions League. 'Nu is dat 4%', grapte hij achteraf.

Opmerkelijk: Axel Witsel werd na het laatste fluitsignaal in de bloemetjes gezet door Standard. Hij kreeg een staande ovatie van het thuispubliek.

Belangrijkste fases0' Naar aanleiding van het overlijden van ex-Standard-doelman Jean Nicolay krijgen we eerst nog een minuut applaus. 1 ' Laurent Ciman probeert het met een vrije trap. Doelman Lodygin heeft geen moeite met de botsende bal.14 ' Hulk krijgt te veel ruimte op de linkerflank en komt goed naar binnen. Kawashima ranselt zijn poging in hoekschop. Die levert echter niets op.

16 ' Goal: 0-1. Standard slikt net na het kwartier een doelpunt. Danny en Hulk krijgen de bal bij Shatov, die simpel afwerkt.De Rouches moeten aan de bak.

19 ' Zenit-spits Rondon legt nog eens aan. Arslanagic blokt de poging van de Venezolaan. Zenit lijkt de voorsprong snel te willen verdubbelen.28 ' Faty lijdt duur balverlies op het middenveld, Danny stuurt Hulk diep maar die krijgt de bal niet goed genoeg onder controle.44 ' Ondanks de povere prestatie van hun team scharen de supporters zich als een man achter Standard. 'Tous ensemble!', weerklinkt het.45+2 ' Rondon zoekt en vindt de een-twee met Danny, maar de poging van de Zenit-spits strandt op de lat. Standard komt goed weg.51 ' Ciman krijgt de bal cadeau en verstuurt meteen een voorzet richting Igor de Camargo. Lodygin kent weinig moeilijkheden met de bescheiden kopbal.

56 ' Zenit mag van op een twintigtal meter een vrije trap nemen na een overtreding op Shatov. Kawashima verkijkt zich bijna op de afgeweken bal van Hulk.57 ' Tony Watt krijgt de bal cadeau van de Zenit-verdediging maar wijkt onder druk van Lombaerts te ver uit. Zijn schot strandt op de vuisten van Lodygin.70 ' Bijna was het over en uit voor Standard. Zenit-kapitein Danny treft met een lage schuiver de paal. Kawashima had geen reactie in huis.

76 ' Ciman kopt een corner van aan de rand van de zestienmeter net over.79 ' Hulk verrast bijna Kawashima door een vrije trap naar de verste hoek te krullen. Gelukkig voor heel Standard gaat de bal buiten langs de verkeerde kant van de paal. De Rouches leven nog.84 ' Jeff Louis verrast bijna Lodygin: hij knalt met links van op twintig meter, maar de doelman reageert alert.90+2' ' Ciman zwiept de bal in de grote rechthoek maar De Camargo kopt de beste kans voor Standard naast.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen en herbeleef de match.

Ciman stopt Hulk per ongeluk af

© PN

Laurent Ciman speelde een sterke match in de verdediging van Standard tegen Zenit Sint-Petersburg. De Rode Duivel redde achterin meermaals de meubels voor de Rouches. Al kwam daar soms ook een beetje geluk bij kijken. Zo stopte hij in de tweede helft al struikelend per ongeluk de sprintende Hulk foutief af. De oorzaak? Het miserabele veld van Standard, dat afgelopen zomer zwaar te lijden had onder een overstroming. Het leverde Ciman een pijnlijke rug op.

Bekijk de 0-1 van Zenit tegen Standard

© rr

Standard hield 15 minuten stand tegen Zenit Sint-Petersburg in de heenmatch van de laatste voorronde van de Champions League. Toen opende Oleg Shatov de score voor de Russen. Doelman Kawashima was kansloos.

MEER OVER Standard de Liège

Meer sportnieuws