© WF

“Buurtwinkel is er voor iedereen”

Het EVA-Centrum vzw maakt na één jaar ‘Solidaire Buurtwinkel’ de balans op. “Wij kijken tevreden terug op het voorbije werkjaar”, zegt voorzitter Piet Hostyn. “Op 27 september houden we opendeur en zetten onze buurtwinkel en de EVA-activiteiten extra in de kijker.”

Marc Wouters

“In tegenstelling tot een klassieke sociale kruidenier kunnen mensen met een gewoon inkomen in een solidaire buurtwinkel ook hun inkopen doen. Ze betalen dan wel de marktprijs”, weet Hostyn. “Dankzij de ‘begoede’ klanten en diverse acties die wij op touw zetten, kunnen wij ons assortiment aan anderen aan een sterk verminderde prijs aanbieden. We krijgen onder meer steun van de Rotary Club Ter Beke Wilrijk, Welzijnszorg, de Bronzen Pagadder van het ACW-Antwerpen en leerlingen van het Sint-Michielscollege Brasschaat.”

Een aantal mensen stort maandelijks een kleine bijdrage. Daarmee worden solidariteitscheques aangekocht, waarmee gezinnen in grote nood kunnen geholpen worden. Vele basisproducten worden steeds duurder. Dat zorgt voor extra druk op het gezinsbudget, zeker voor mensen die nu al moeilijk rond komen. “In België leeft 15 procent van de mensen in armoede”, zegt Hilde van Hoijweghen, verantwoordelijke voor de solidaire buurtwinkel.

EVA (Ekerse Vooruitstrevende Actiegroep) startte veertig jaar geleden als vredes- en politieke beweging. In de Kattenberg 54, opende EVA een natuurwinkel. Alleen leden konden er terecht. De natuurwinkel bestaat nog steeds, maar is nu geïntegreerd in de solidaire buurtwinkel. Na de fusie met Antwerpen verwaterde stilaan het politieke luik. Intussen is EVA geëvalueerd tot een pluralistische organisatie. “Alle strekkingen zijn bij ons welkom”, benadrukt de voorzitter.

“Al van bij de start van EVA staat solidariteit hoog in het vaandel.” EVA is meer dan een solidaire buurtwinkel. Het is ook een ontmoetingscentrum. Er zijn activiteiten voor kinderen en volwassenen, Nederlandse les voor anderstaligen en administratieve en sociale hulp voor nieuwkomers. “We helpen mensen met en zonder papieren en willen hen bij elke activiteit betrekken”, zegt Frie Van Loon, één van de vele steunpilaren van het EVA-Centrum. “Wekelijks worden we geconfronteerd met pijnlijke situaties. Dankzij vele contacten kunnen we gelukkig heel wat mensen helpen. Soms lukt het niet. Ook dat is de realiteit.”

Iedere vrijdag is het burendag. ‘s Middags staat Vlaamse kost op het menu en na de middag worden typische Vlaamse spelletjes georganiseerd. Iedereen, blank of kleurling is welkom. Donderdag 21 augustus organiseert EVA haar jaarlijkse gezinsdag. “We trekken naar de ZOO”, vertelt Piet Hostyn.

Op zondag 7 september organiseert EVA voor de 32ste maal de Kattenbergse Rommelmarkt, één van de grootse openlucht rommelmarkten in België. In een achttal straten staan een 400-tal standhouders. Maandag 15 september is het ‘vrijwilligersdag’. Kandidaat-vrijwilligers zijn welkom om 14 u en om 20 u. “Ons centrum draait volledig op vrijwilligers. Sinds deze week beschikken we dankzij de stad over een halftijdse werkkracht”, weet de voorzitter.

Info :www.facebook.com/eca.centrum, EVA-Centrum: Kattenberg 54 en Schustraat 10, 03.542.64.13.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio