© KMA

Pastorie Massenhoven solider dan gedacht

Afbraakfirma Meulders en Zonen uit Heist-op-den-Berg is woensdag begonnen met de sloop van de oude pastorie van Massenhoven. Aanvankelijk dacht de sloper om het gebouw in twee dagen tegen de vlakte te hebben, maar het blijkt veel steviger dan gedacht. De afbraak zal waarschijnlijk tot maandag duren. De Zonnige Kempen gaat er twaalf sociale appartementen bouwen.

KMA

"Het is zeker geen peperkoeken huisje. Het gebouw, volledig onderkelderd, is opgetrokken in machinesteen van prima kwaliteit", vertelt de arbeider van de sloopfirma. "Die steen is te goed om kapot te kloppen. We gaan die machinestenen recuperen, daarom moet de afbraak voorzichtiger gebeuren. Met de façadesteen daarentegen kunnen we niks doen."

In de tuin staat een merkwaardig achthoekig bijgebouw in paapse steen, dat waarschijnlijk vroeger tot de oude pastorij behoorde. Ook dit gebouwtje moet worden neergelegd. Er zit een oud toilet met een houten plank met een gat in, maar aan de achterzijde is een nis, wat doet vermoeden dat het ook een soort kapelletje is geweest. Nu de gevel tegen de grond ligt, valt ook op dat er nog een grote kleerkast in de slaapkamer staat. "Ik heb toch geen plaats meer om die te zetten", reageert de laatste bewoonster, Gerd Dupon, die nu in een klein huisje in Bouwel woont.

Ook de Massenhovense heemkundige Cyriel Van De Peer passeerde dinsdag aan de werf. "Deze pastorie werd kort na de oorlog gebouwd voor pastoor Lucien Heylen, omdat de vorige pastorie, die nagenoeg op dezelfde plaats naast de kerk stond, was platgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog", vertelt Van De Peer.

"In mei 1940 werden verscheidene gebouwen in het centrum rond de kerk van Massenhoven platgebrand door het Belgisch leger, om het dorp onbereikbaar te maken voor de vijand. Niet alleen de pastorie, maar ook de jongens- en meisjesschool, het gemeentehuis en het huis van de hoofdonderwijzer. De meeste Massenhovenaars waren toen gevlucht richting Nederland, maar ze geraakten niet verder dan Loenhout." Pastoor Lucien Heylen stond bekend als een extreem sober man. Waarom hij een huis met vijf slaapkamers nodig had, is niet echt duidelijk.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio