© *

Mama's die geen borst kunnen geven, zijn vaker depressief

Mama's die geen borstvoeding geven, hebben meer kans op een postnatale depressie. Vooral moeders die de borst willen geven, maar dat door omstandigheden niet kunnen, krijgen het vaak moeilijk volgens een nieuwe Britse studie.

tib

Onderzoekers van de University of Cambridge ondervroegen 14.000 vrouwen die net mama geworden waren over de impact van borstvoeding op hun mentale gezondheid. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die hun kind de borst geven maar half zoveel risico lopen op een postnatale depressie. Na een maand borstvoeding wordt het risico elke week kleiner. Een mogelijke verklaring is dat er bij het voeden hormonen vrijkomen die de vrouw gelukkig maken.

'Borstvoeding heeft een beschermend effect', zegt Maria Lacouvou, een van de onderzoeksters, aan de Britse zender BBC. 'Maar er is een keerzijde: vrouwen die de borst willen geven, maar dat door omstandigheden niet kunnen, lopen net dubbel zoveel risico. Het is goed dat moeders aangemoedigd worden om borstvoeding te geven, maar de vrouwen die het niet kunnen, hebben extra steun nodig. Ze voelen zich falen als moeder, maar het is ook in het belang van hun kind dat zij zich mentaal goed voelen'.

NIET TE MISSEN