Roman Kreuziger mag ook niet starten in Vuelta

Foto: BELGA

Roman Kreuziger mag ook niet starten in Vuelta

Print

Roman Kreuziger, de Tsjechische wielrenner die van dopinggebruik verdacht wordt, blijft voorlopig geschorst. Dat oordeelde het Internationaal Sporttribunaal TAS woensdag in het Zwitserse Lausanne.

Wielrennen op Sportwereld.be

Door de uitspraak mag de 28-jarige Tsjech niet starten in de Vuelta. Achter zijn deelname aan het WK wielrennen in Ponferrada blijft een vraagteken staan. Eerder dit seizoen miste hij al de Tour, omdat zijn ploeg Tinkoff-Saxo hem vlak voor de start op non-actief had gezet. Bij gebrek aan een beslissing van de Internationale Wielerunie UCI dachten ze hem begin deze maand te laten starten in de Ronde van Polen, maar daar stak de UCI een stokje voor door hem een voorlopige schorsing op te leggen. Daardoor staat de Tsjech aan de kant totdat de UCI een definitieve beslissing heeft genomen.

Kreuziger, ex-winnaar van de Amstel Gold Race, wordt van dopinggebruik verdacht omdat hij in zijn biologisch paspoort abnormale bloedwaarden heeft laten optekenen. Dat gebeurde twee keer, tussen maart en augustus 2011 en van april 2012 tot het einde van de Giro 2012.

De UCI bracht Kreuziger in juni 2013 op de hoogte van de feiten. De renner van Tinkoff-Saxo schreeuwde zijn onschuld onmiddellijk uit en vocht de analyse aan met verschillende rapporten. De UCI had geen gehoor naar zijn verhaal, maar toch bleef een beslissing/schorsing uit.

‘Ik ben erg gefrustreerd door deze situatie want ik kan mijn job niet uitoefenen’, liet Kreuziger eerder al noteren. ‘Ik ben geen valsspeler en heb geen dopinginbreuk begaan. Experts bevestigen dat er in mijn zaak geen bewijs bestaat van een dopingovertreding.’

Meer sportnieuws