Op ebola gelijkende ziekte doodt verschillende mensen in Congo

Equateur (archiefbeeld). Foto: BELGAIMAGE

Op ebola gelijkende ziekte doodt verschillende mensen in Congo

Print

In het Congolese Équateur zijn verschillende mensen overleden nadat ze symptomen kregen die sterk gelijken op die van de ebola-epidemie. De minister van Gezondheid is met een team van experten naar de afgelegen provincie afgezakt.

Volgens een getuige in Équateur zouden een tiental mensen overleden zijn aan de ziekte, onder wie vier gezondheidswerkers. Ze kregen voor hun dood te kampen met hoge koorts, diarree en bloedingen vanuit de ogen en neusgaten, allemaal symptomen die overeenkomen met die van het dodelijke ebolavirus.

Michel Wangi, woordvoerder van de plaatselijke gouverneur, gaf geen sterftecijfers, en wilde nog geen link leggen met de heersende ebola-epidemie: ‘Een ziekte is zich aan het verspreiden in Boende - een dorp in Équateur, red. - maar we weten niet wat de oorsprong ervan is.’

‘De regering heeft vanochtend een team van experten van het INRB - het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek - gestuurd onder leiding van minister van Gezondheid Felix Kabange Numbi en plaatsvervangend gouverneur Sebastian Impeto.’

In Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria stierven de voorbije maanden meer dan 1.200 mensen aan Ebola. Congo grenst aan geen van die landen, maar het land kende al verschillende ebola-uitbraken. De ziekte werd voor het eerst vastgesteld nabij de Ebola-rivier in noord-Congo - toen nog Zaïre - in 1976.

.

Nu in het nieuws