© *

Dit zijn de meest leefbare steden ter wereld

Melbourne in Australië is voor het vierde jaar op rij de meest leefbare stad ter wereld volgens de jaarlijkse analyse van het Amerikaanse bedrijf The Economic Intelligence Unit. In de beoordeling wordt rekening gehouden met onder meer politieke stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en infrastructuur.

tib

Melbourne behaalde een score van 97.5 op 100 en wordt vooral geprezen om haar goede gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs. De tweede stad in de rij, Wenen, doet het bijna even goed, maar scoort iets minder wat betreft cultuur en leefmilieu. De volledige top tien is sinds 2010 nagenoeg ongewijzigd gebleven en telt vooral steden in in Australië en Canada.

Van de steden die onder de loep genomen werden, kregen er maar 20 een andere score dan vorig jaar. Vooral politieke instabiliteit zorgde ervoor dat er enkele steden punten verloren, waaronder Kiev (Oekraïne), Moskou en Sint-Petersburg (Rusland). In de Syrische hoofdstad Damascus daalde de leefbaarheid het meest met 28 procent. Wereldwijd daalde de leefbaarheid van de steden met vijf procent.

De volledige top tien:

1. Melbourne, Australië

2. Vienna, Oostenrijk

3. Vancouver, Canada

4. Toronto, Canada

5. Adelaide, Australië

5. Calgary, Canada (gedeelde vijfde plaats)

7. Sydney, Australië

8. Helsinki, Finland

9. Perth, Australië

10. Auckland, Nieuw-Zeeland

Dit zijn de minst leefbare steden:

131. Abidjan, Ivoorkust

132. Tripoli, Libië

133. Douala, Kameroen

134. Harare, Zimbabwe

135. Algiers, Algerije

136. Karachi, Pakistan

137. Lagos, Nigeria

138. Port Moresby, Papua Nieuw Guinea

139. Dhaka, Bangladesh

140. Damascus, Syrië

NIET TE MISSEN