© ss

Putje zomer maar bijna vriestemperaturen

We beleven frisse dagen voor de tijd van het jaar. De temperatuur in de Hoge Venen zakte deze nacht tot maar liefst 1 graad Celcius. Volgens weerman Frank Deboosere zijn er verschillende factoren die deze koude temperaturen in de zomer kunnen verklaren.

JUV

We voelen de laatste dagen dat het gevoelig kouder is geworden. Maar dat het deze zomer bijna vriest, lijkt wel heel vreemd.

Volgens weerman Frank Deboosere is dat echter perfect te verklaren. ‘Er zijn verschillende factoren die de temperatuur in de Hoge Venen kunnen beïnvloeden. De hoogte van het gebied, de vele hellingen en weinig vegetatie zorgen ervoor dat de temperaturen in de Hoge Venen lager liggen dan elders in het land.’

Het is bovendien niet de eerste keer dat de temperatuur in de zomermaanden ’s nachts zo laag ligt. ‘Op 15 augustus 1994 zakte de temperatuur in de Hoge Venen tot het vriespunt’, zegt de weerman.

Of het elders in België nog zo koud wordt, valt gelukkig te betwijfelen. ‘In Ukkel lag de gemiddelde temperatuur vannacht rond de acht graden’, legt Deboosere uit. ‘Dat is vijf graden onder het gemiddelde. Het is dus wel degelijk een frisse periode, maar de afgelopen jaren lagen de temperaturen meestal boven het gemiddelde. De kans is groot dat net omdat zulke koude nachten minder voorkomen, ze meer opvallen.’

MEER OVER wetenschap