© BFM

Ramkrakers die toesloegen in Saturn in Wilrijk riskeren 5 jaar cel

Vier leden van een Litouwse bende zijn woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen, waar ze zich moesten verantwoorden voor een reeks ramkraken die ze tussen juni 2008 en december 2009 zouden gepleegd hebben. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot vijf jaar.

De procureur bestempelde de beklaagden als rondtrekkende beroepscriminelen die al in Zweden, Oostenrijk en Italië hadden toegeslagen voor ze in 2008 in België neerstreken. Via telefonie- en DNA-onderzoek kunnen ze gelinkt worden aan ramkraken op een motorzaak in Tielt-Winge, een Eldi-filiaal in Diest, de Saturn in Wilrijk en op winkels van Mediamarkt in Herstal, Eigenbrakel en Sint-Pieters-Leeuw.

De bende opereerde in wisselende samenstelling en ging steeds op dezelfde manier te werk. Ze gingen eerst op verkenning en stalen dan auto’s, waarmee ze op de winkels inreden. De totale buit bedroeg liefst 350.548 euro.

Van de vijftien bendeleden kon er vorig jaar maar één voor de rechtbank worden gebracht. Al de anderen werden bij verstek veroordeeld. Vier van hen werden later alsnog aangehouden en tekenden verzet aan tegen hun veroordeling. De procureur vorderde woensdag de bevestiging van hun straffen. De meeste beklaagden ontkenden de feiten en hekelden de bewijslast.

Het vonnis volgt op 27 augustus.