Formateurs leggen verhoging accijnzen diesel op tafel

Wordt diesel binnenkort duurder? Foto: BELGA

Formateurs leggen verhoging accijnzen diesel op tafel

Print

De regeringsonderhandelaars van CD&V en MR willen in hun zoektocht naar budgettaire middelen diesel even duur maken als benzine.

De Zweedse coalitie - CD&V, N-VA, Open VLD en MR- moet de komende jaren 17,3 miljard euro besparen. Voor rechts moet dat via besparingen gebeuren, maar er zullen ook nieuwe inkomsten nodig zijn.

Diesel is nu een stuk goedkoper dan benzine. Op termijn willen de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) dat verschil wegwerken. Zo staat het in de formateursnota. Voorlopig botsen ze nog op N-VA en Open VLD.

Europa vraagt al langer dat de prijs met benzine gelijkgeschakeld wordt. Het is een maatregel om de uitstoot van fijn stof te verminderen.

Deze weel liet Bart De Wever (N-VA) nog verstaan dat verhogingen van de btw of accijnzen wat hem betreft belastingverhogingen zijn, en dat dat niet op zijn verlanglijstje staat. In Terzake gisterenavond was De Wever genuanceerder. ‘Uiteraard wil ik die niet, maar de waarheid gebiedt me te zeggen dat we daar nu over onderhandelen.’

Ook hogere accijnzen op alcohol liggen op tafel. Morgen praten de onderhandelaars voort over de formateursnota.

MEEST RECENT