© Photo News

Amper twee Belgen op WK roeien, met matige ambities

Van zondag 24 tot en met zondag 31 augustus wordt op de Amsterdamse Bosbaan het WK roeien voor senioren gevaren. Bondscoach Dominique Basset gaf aan amper twee Belgen - Hannes Obreno (Brugse TR) en Eveline Peleman (KR Sport Gent) - een WK-ticket. Beide topatleten waren ook al de enige Belgische deelnemers op het EK 2014, een toernooi dat ze allebei op een eervolle vijfde plaats konden afsluiten.

vml

Voor dit WK moeten de ambities wat worden bijgesteld. Obreno is pas 23 en aan zijn eerste groot WK toe. Vorig jaar sloot hij het WK-23 als vicewereldkampioen af en met die vijfde plaats op het EK kan hij toch adelbrieven voorleggen die kunnen tellen. Toch dreigde al het optimisme dat rond Obreno hing een flinke knauw te krijgen door het zwakke resultaat dat hij in de World Cup-finale in Luzern liet optekenen.

‘Een negentiende plaats was inderdaad een ondermaatse prestatie’, geeft de Bruggeling toe. ‘Maar dat was het gevolg van een aantal tegenvallende factoren. Ik had net de week voordien een zware verkoudheid opgelopen en bleek daarvan nogal wat last te hebben. Bovendien kon ik daar geen beroep doen op Dirk Crois, mijn persoonlijke coach en voor een skiffeur, die dus geen teamgenoot heeeft, de eerste vertrouwenspersoon. Tot slot was er nog een communicatiestoornis daar ter plaatse, want niemand had me vooraf verteld dat ik met een bepaald resultaat in de D- en niet in de C-finale zou terecht komen.’

De Belgische skiffkampioen is ervan overtuigd dat het in Amsterdam een stuk beter zal lopen. ‘Dirk kon me van Luzern tot op de laatste WK-dag begeleiden en dat is al een hele geruststelling. Natuurlijk is het zo dat sinds de Spelen van Londen zich een totaal nieuwe generatie skiffeurs hebben aangediend en daartussen zitten er erg veel die regelmatig onder de zeven minuten grens duiken. Zondag melden zich 32 skiffeurs aan de start. Het wordt dus knokken van in de eerste race en ik hoop toch die B-finale te halen, lees de top twaalf, wat gezien de kwantitatieve en kwalitatieve concurrentie en mijn jonge leeftijd toch een enorm succes zou zijn’, klinkt het.

Eveline Peleman is twee jaar jonger dan Obreno en stak zes weken geleden nog brons op zak op het WK-23. ‘Ik had liever in een olympisch nummer gestart, maar blijkbaar haalde geen enkele Belgische zwaargewicht roeister het niveau om met kans op slagen een dubbeltwee te vormen. Ik voel me nu nog beter dan voor de start van het WK-23. Daarom lonk ik bij dit WK-debuut stiekem naar de top tien. Als ik nu al dit resultaat kan neerzetten, kan dit de basis worden voor de komende seizoenen waarin ik mijn absolute sportieve droom wil hard maken, namelijk de Spelen 2016 halen ook al moet dat in de zwaargewichtcategorie gebeuren.’

Programma Belgen:

. Skiff vrouwen licht:

Voorwedstrijden: zondag 24/08 (13u35)

Herkansing: dinsdag 26/08 (15u36)

Halve finales: donderdag 28/08 (14u33

B-finale: vrijdag 29/08 (13u51)

A-finale: vrijdag 29/08 (17u00)

. Skiff mannen:

Voorwedstrijden: zondag 24/08 (16u58)

Herkansingen: maandag 25/08 (17u14)

Kwartfinaleraces: woensdag 27/08 (16u39)

Halve finales: vrijdag 29/08 (15u15)

B-finale: zondag 31/08 (11u13)

A-finale: zondag 31/08 (14u03)

Meer sportnieuws