© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Actievoerders hijsen Oekraïense vlag boven bekende wolkenkrabber in Moskou

Onbekende actievoerders hebben woensdag een bekende wolkenkrabber beklommen en er een kleine Oekraïense vlag gehesen. De sovjetster bovenaan het gebouw werd blauw geschilderd, wat deed uitschijnen dat de ster de Oekraïense nationale kleuren had. Het gebouw maakt deel uit van de Zeven Zusters, een bekend complex van wolkenkrabbers, dat aanzien wordt als een van de belangrijkste voorbeelden van stalinistische architectuur.

tomas

Over de gebeurtenissen aan de top van de 176-meter hoge wolkenkrabber werd live bericht op tv. In Moskou, waar de publieke opinie zich door het recente conflict tegen Oekraïne gekeerd heeft, ontstond heel wat ophef.

Drie uur na de feiten is de vlag neergehaald. Arbeiders zijn daarop begonnen de oorspronkelijke kleur van de ster in ere herstellen, aldus Russische persbureaus.

Vier verdachten, met klimgereedschap, zijn naar een politiebureau meegenomen voor ondervraging. De twee mannen en twee vrouwen ontkenden dat ze de vlag gehesen hebben of de ster geschilderd hebben, aldus het persbureau Itar-Tass onder aanhaling van een politiebron. Zij kunnen aangeklaagd worden voor vandalisme. In Rusland staan op vandalisme straffen tot drie jaar cel.