De man die James Foley zou gedood hebben, lijkt een Brit te zijn.© Photo News

IS-strijder op onthoofdingsfilmpje journalist is waarschijnlijk Brit

Een Brit is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de onthoofding van een Amerikaanse journalist in Syrië. Die wordt getoond in een filmpje waarvan de authenticiteit voorlopig niet bevestigd is. Brits minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt in een reactie te overwegen Britse troepen te sturen naar de regio.

rvs

Hammond noemde het filmpje, waarop de Amerikaanse journalist James Foley lijkt onthoofd te worden, op BBC-radio ‘weerzinwekkend’. De man die de onthoofding uitvoert lijkt volgens de minister van Buitenlandse Zaken op het eerste gezicht een Brits staatsburger te zijn. Volgens Hammond moet nog een grondige analyse van de video uitgevoerd worden, maar de hypothese lijkt hem niet onwaarschijnlijk gezien ‘het significante aantal’ Britten dat bij IS in Syrië en Irak strijdt.

De betrokkenheid van de man toont volgens de minister de dreiging die IS ook voor de veiligheid in Groot-Brittannië betekent. ‘Wat er nu gebeurt in Syrië en Irak is een vergif, een kanker. Het risico bestaat dat die zich internationaal verspreidt en ons allemaal rechtstreeks zal raken.’

In de context van de strijd tegen IS verklaarde Hammond dat de Britse regering overweegt om soldaten naar Irak te sturen. Die zouden het Iraakse leger moeten trainen en helpen om de capaciteit op te bouwen om de IS-inval te bestrijden. De Britse premier David Cameron onderbreekt zijn vakantie om de kwestie te bespreken. 'Hij zal met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken samenzitten om de situatie in Irak en Syrië en de dreiging van IS-terroristen te bekijken', aldus zijn kabinet.

Britten starten onderzoek naar beul

Philip Hammond, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn bezorgdheid geuit over de kwestie met de onthoofde journalist. In de video is duidelijk te horen dat de beul een Brits accent heeft.

Volgens Hammond moet er eerst nog bewezen worden dat de video authentiek is, vooraleer er uitspraken kunnen gedaan worden over de beul. Maar Hammond ziet in dat het hoogstwaarschijnlijk om een Brit gaat: "Er zijn heel wat Britse jihadisten bij IS, dat probleem kennen we al een tijdje. We zijn bezorgd over het feit dat deze mannen op een bepaald moment zullen terugkeren naar Groot-Brittannië en hier mogelijke aanslagen zullen plegen."

IS onthoofdt Amerikaan in video

De Islamitische Staat heeft een video gepubliceerd waarin het de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdt. Foley werd twee jaar geleden ontvoerd in Syrië. In de videoboodschap zegt een IS-strijder dat de onthoofding een vergelding is voor de Amerikaanse bombardementen. Er wordt ook gedreigd om een andere Amerikaan te onthoofden. De echtheid van de video kan voorlopig niet achterhaald worden. De onthoofding hebben we uit de video geknipt.

RIP James Foley

© AP

© AP

© AP

© AFP

© EPA

© ap

© AP

1 / 7

Amerikaanse journalist en fotograaf James Foley (41) werd onthoofd door een strijder van IS, zo kwam gisteravond naar buiten via een video, ‘Message to America’ genaamd. Foley was sinds 22 november 2012 spoorloos nadat hij in Syrië verdween.

MEER OVER Syrië