IS-strijder op onthoofdingsfilmpje journalist is waarschijnlijk Brit

De man die James Foley zou gedood hebben, lijkt een Brit te zijn. Foto: Photo News

IS-strijder op onthoofdingsfilmpje journalist is waarschijnlijk Brit

Print

Een Brit is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de onthoofding van een Amerikaanse journalist in Syrië. Die wordt getoond in een filmpje waarvan de authenticiteit voorlopig niet bevestigd is. Brits minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt in een reactie te overwegen Britse troepen te sturen naar de regio.

Hammond noemde het filmpje, waarop de Amerikaanse journalist James Foley lijkt onthoofd te worden, op BBC-radio ‘weerzinwekkend’. De man die de onthoofding uitvoert lijkt volgens de minister van Buitenlandse Zaken op het eerste gezicht een Brits staatsburger te zijn. Volgens Hammond moet nog een grondige analyse van de video uitgevoerd worden, maar de hypothese lijkt hem niet onwaarschijnlijk gezien ‘het significante aantal’ Britten dat bij IS in Syrië en Irak strijdt.

De betrokkenheid van de man toont volgens de minister de dreiging die IS ook voor de veiligheid in Groot-Brittannië betekent. ‘Wat er nu gebeurt in Syrië en Irak is een vergif, een kanker. Het risico bestaat dat die zich internationaal verspreidt en ons allemaal rechtstreeks zal raken.’

In de context van de strijd tegen IS verklaarde Hammond dat de Britse regering overweegt om soldaten naar Irak te sturen. Die zouden het Iraakse leger moeten trainen en helpen om de capaciteit op te bouwen om de IS-inval te bestrijden.  De Britse premier David Cameron onderbreekt zijn vakantie om de kwestie te bespreken. 'Hij zal met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken samenzitten om de situatie in Irak en Syrië en de dreiging van IS-terroristen te bekijken', aldus zijn kabinet.

MEEST RECENT