© EPA

EK ZWEMMEN. Timmers vijfde in finale met nieuw Belgisch record

Pieter Timmers is woensdagavond vijfde geworden in de finale van de 200 meter vrije slag op het Europees kampioenschap zwemmen in Berlijn. De 26-jarige Brabo-zwemmer deed dat bovendien in een nieuwe nationale besttijd: 1:47.01. Timmers deed daarmee twee tienden beter dan zijn vorige nationale record, dat hij vorig jaar in mei zwom (1:47.21). Het goud was voor de Serviër Velimir Stjepanovic (1:45.78). Het zilver ging naar de Duitser Paul Biedermann (1:45.80), het brons naar de Fransman Yannick Agnel (1:46.65).

vml

De 26-jarige Timmers, die in de halve finales al de vijfde tijd (1:47.76) lukte en in de reeksen de zesde chrono (1:48.06) zwom, bleef tot halverwege in de running voor een podiumplaats, maar werd uiteindelijk nog ingehaald door Agnel en de Hongaar Dominik Kozma (1:46.78).

Timmers duikt donderdagochtend opnieuw het zwembad in voor de reeksen van de 100 meter vrij. Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene en Glenn Surgeloose komen dan ook in actie.

Louis Croenen bereikt finale 200m vlinder, Van der Straeten uitgeschakeld

Louis Croenen heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Egon Van der Straeten werd uitgeschakeld in de halve finales. De 20-jarige Croenen realiseerde de vierde chrono van alle halvefinalisten en tikte als eerste aan in zijn reeks. Met zijn chrono van 1:56.46 bleef hij slechts vijf honderdsten boven zijn Belgische record (1:56.41). Donderdag mag hij om 19u02 medailleambities koesteren in de finale.

Van der Straeten kon zich niet bij de acht finalisten scharen. Hij werd uitgeschakeld met de 13e tijd (1:58.19) en finishte als zevende in zijn reeks.

Goud en Europees record voor Italiaan Paltrinieri

De Italiaan Gregorio Paltrinieri heeft in de 1500m vrije slag in een nieuw Europees record zijn titel verlengd. De negentienjarige Italiaan, vorig jaar nog goed voor een bronzen medaille op het WK, tikte aan na 14:39.93 en was zo 3.28 sneller dan het vorige Europese record. Dat had de Rus Yuri Prilukov (14:43.21) op de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking op de tabellen gezet.

Emmanuel Vanluchene ziek

Emmanuel Vanluchene presteerde matig in de aflossing van de 4x100m vrije slag. Medisch onderzoek heeft nu uitgewezen dat hij niet helemaal gezond is. Toch hoopt hij fit te geraken voor de 100m vrij van donderdag en de 4x200m vrij van zaterdag.

'Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat ik last heb van een lichte ontsteking van neus en keel. Dokters vermoeden ook dat het langdurig innemen van ontstekingsremmers om de problemen met geknelde zenuw aan de linkerschouder onder controle te houden een nadelige invloed zouden hebben op mijn prestatievermogen. Ik ga nu zoveel mogelijk proberen te rusten en vanavond ga ik loszwemmen', klinkt het.

'Ik hoop donderdag toch nog een goede 100m vrij te kunnen afwerken om met een goed gevoel naar de estafette van de 4x200m vrij toe te kunnen leven en de ploegmaats van dienst te kunnen zijn voor een ticket voor de finale.'

Maandag eindigde Vanluchene samen met Glenn Surgeloose, Jasper Aerents en Pieter Timmers nog vijfde in de finale van de 4x100m vrij.

Meer sportnieuws