Yellow Tigers verliezen eerste duel Final Six

Foto: EPA

Yellow Tigers verliezen eerste duel Final Six

Print

De Belgische volleybalvrouwen zijn er woensdag in hun openingswedstrijd van de Final Six in de World Grand Prix niet in geslaagd om te stunten tegen topland China. De Yellow Tigers speelden sterk, maar leden in het Japanse Tokio een eervolle 3-1 nederlaag. De setstanden waren 25-19, 25-27, 25-18 en 25-15, de partij duurde 1u45.

Pech trof het jonge team van Gert Vande Broek. Hoofdaanvalster en vrouw in vorm Lise Van Hecke moest afmelden wegens een lichte vochtophoping in de knie, Hélène Rousseaux deed als vervangster wat ze kon en Els Vandesteene startte als receptie-hoek. China miste twee speelsters van de kern. De Aziatische ploeg heerste na 1-1 via de boomlange middenaanvalster Xinyue (1m99) en de technisch vaardige linkshandige Chunlei.

De Tigers namen een onzekere start en gingen van 0-1 naar 5-1. Na de eerste technische time out (8-4) kon Freya Aelbrecht milderen (8-5), voor Rousseaux was het een beetje zoeken: 10-5. De snelle Wang Na, aan de spelverdeling bij China, dwong Vande Broek al vroeg in zijn tweede time-out. De Tigers verloren echter een tijdje voeling met China: 16-6. Tot Angie Bland nog eens scoorde en Rousseaux punten begon te maken: 18-11. Bij 24-15 was de vijfde setbal echter de goede voor de Aziaten.

In set twee ging het beter voor de Tigers en langs 5-6 en 9-10 werd het 11-13. China reageerde, kwam op 16-14 en later ook op 23-20. België kwam terug tot 23-23 en Frauke Dirickx versierde meteen de setbal voor 23-24. Chunlei en een Belgische out leidden naar 25-24, maar daarna volgde een foute opslag. Via Rousseaux en Dirickx haalden de Tigers dan toch setwinst binnen: 25-27.

Een gewaarschuwd China liet in de derde en vierde set niets aan het toeval over. Nina Coolman en Laura Heyrman mochten de derde beurt aansnijden. Het jonge duo drong met Aelbrecht aan tot 5-6 en 7-8. De Tigers schudden sporadisch nog een mooie actie uit de mouw, maar China dicteerde via 16-10, 20-13 en 22-14 ruim de wet. Ook de pogingen van Charlotte Leys hadden geen effect: 25-18. De vierde set verliep volgens een gelijkaardig scenario. Bij 8-8 gingen de Chinese meisjes snoeihard door. In geen tijd stond de 25-15 op het bord.

Geen risico met Lise Van Hecke

'Lise moet nog jaren meegaan, ze is nog jong, we moeten voorzichtig omgaan met haar knieblessure. Die is weliswaar zeer licht en onze fysio is hard aan het werk. Het raakt wel opgelost. De tweede vraag is evenwel hoe die knie zal opspelen of hopelijk liefst niet opspelen na een volledige wedstrijd', stelde coach Gert Vande Broeck.

'Heel ernstig lijkt de situatie mij niet te zijn. Ik gun haar zeker de kans om tijdens dit toernooi de volgende vier matchen te spelen. Die keuze zal ik met en voor haar maken. Maar gekke dingen gaan we nooit doen. Als het niet gaat, is rust de enige boodschap.'

'Hoop nog te spelen tegen Brazilië'

'Daar moet ik mij natuurlijk bij neerleggen. Ik ben al eens aan die knie geopereerd', stelde de Waaslandse. 'Ik hoop natuurlijk de komende vier dagen nog op het terrein te komen. Zeker tegen Brazilië wil iedereen spelen. Maar dan moet de knie het toestaan.'

Hélène Rousseaux verving Van Hecke tegen China. 'Ik trachtte vanaf de eerste seconde mijn best te doen, maar het was even zoeken naar de juiste lijnen. Het is een zomer geleden dat ik op die positie heb gespeeld. Spijtig dat we hun zwakke punten - die hadden ze - niet genoeg hebben uitgebuit.'

 

Donderdag moeten de Belgische vrouwen in hun tweede duel in de Final Six aan de bak tegen Rusland.

Meer sportnieuws