400 jaar markt feestelijk gevierd

Print
Beveren-Waas -

De 400ste verjaardag van de hernieuwing van het marktoctrooi voor Beveren werd dinsdag een feestelijke en gezellige bedoening.

De feestelijke herdenking van het marktoctrooi van het aartshertogelijke koppel Aelbrecht en Isabella startte met een stoet vanaf Huis Piers in de Vrasenestraat tot aan de pui van het gemeentehuis op de Grote Markt.

Naast de aartshertog en -hertogin stapten in de optocht ook schildknapen, de bellenman en zijn eega, plaatselijke prominenten aan boord van een koets door een vierspan getrokken, de reuzen Diederik en Aldegonde en de leden van de Orde van het Pilorijn mee. Gelukkig was er ook een kwartet Thebaanse trompetten dat af een toe eens halt hield om te weergalmen.

De rollen van Aelbrecht en Isabella te paard werden door Bart De Cock en Sofie Baetens vertolkt.

Diefstal

Voor de hernieuwde overhandiging van het octrooi werden de aartshertogen aan de pui van het gemeentehuis verwelkomd door burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) en enkele honderden marktbezoekers.

“We zijn u dankbaar voor het voorrecht dat we kregen om onze wekelijkse dinsdagmarkt te houden”, dankte de burgemeester. Nadien keerde iedereen zich naar de schandpaal voor de uitspraak van een veroordeling. “Frans Gillis wordt beschuldigd van de diefstal van bloemkolen en prei en van de moord op twee kippen uit de kloostertuin”, riep bellenman Roland Verbeke.

Na het ludieke moment verspreidden eregasten en publiek zich over de markt voor een bezoek aan een twintigtal ambachtslieden. Vooral de tentjes waar lokale producten zoals Beverse gebakjes en bouillie van Placide geproefd konden worden, vielen in de smaak.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Waas.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio