© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

© VBZR

1 / 14

Drietal uit Burcht gered van zinkend zeiljacht

Drie mensen uit Burcht werden dinsdag van op een zinkend zeiljacht gered door de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR). Het drietal had een noodsignaal uitgezonden toen hun boot Samtess voor de kust van De Haan water begon te maken.

SARE

Het duurde even voor de redders het schip in nood vonden. Pas toen de opvarenden een vuurpijl hadden afgeschoten, zagen de redders waar ze moesten zijn. Aan boord waren twee jongeren en een veertiger. Die laatste was onwel geworden, waarop een reddingshelikopter werd opgetrommeld.

“Hij was misselijk geworden, terwijl hij in de kajuit probeerde het water weg te scheppen en was maar half bij bewustzijn”, zegt Bob Maertens van de VBZR. Omdat het jacht stuurloos was, moesten de arts en de duiker uit de SeaKing-helikopter eerst op de boot van de VBZR gedropt worden. Daarna klommen ze aan boord van het jacht.

De zieke man werd met de helikopter overgebracht naar het Sint-Janziekenhuis in Brugge. De twee andere opvarenden waren op het ogenblik dat de reddingsdiensten ter plaatse kwamen volop bezig om met emmers het water uit hun boot te scheppen. Nadat de redders het lek hadden gedicht, kon het bootje naar de haven van Blankenberge gesleept worden. “Alles is goed verlopen”, zei Maertens.

Bericht door Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst - VBZR.