© W&F

© W&F

© W&F

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Axel Daeseleire als bruidegom gespot in Schilde

Wie dinsdag per toeval door de Moerstraat in 's-Gravenwezel passeerde, zou denken dat acteur Axel Daeseleire er stiekem in het huwelijksbootje - in dit geval een Bentley - was gestapt. Maar het bleek om filmopnames van 'AG' te gaan.

Kristin Matthyssen

'AG, de stempels die we dragen' is de intrigerende titel van de - deels via unieke crowdfunding gefinancierde - eerste kortfilm van de Schotense Pascale Pérard (40). Meteen ook haar afstudeerproject van de opleiding Film en Video aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Met haar zelfgeschreven scenario wist ze gevestigde namen te strikken als Axel Daeseleire, Door Van Boeckel, Rikkert Van Dijck en Lyne Renée. Die laatste, die al in Hollywood aan de slag was en momenteel in Londen woont, vloog speciaal voor AG naar Vlaanderen over. "In totaal hebben we zeven draaidagen", legt Pérard uit. "Met nog een achtste in oktober voor herfstopnames."

ManiakaalDinsdag werd er gefilmd in het riante kader van het hoofdkantoor van Vlassak-Verhulst in 's-Gravenwezel. AG gaat over Adriaan Ginder, een excentrieke restaurateur van antiek zilver. Ook Vlassak-Verhulst is gespecialiseerd in exclusieve woningbouw en restauratie van oude gebouwen, met oog voor authenticiteit. Dat creëerde een verwantschap.De cast was gisteren onder de indruk van Pérards professionalisme en gedrevenheid. "De locatiehunting, casting, productie en zelfs catering: ze heeft alle details tot in het maniakale verzorgd", zegt Rikkert Van Dijck tijdens de middagluch in de school Zonnebos, die haar gebouwen ter beschikking stelde voor een schminkruimte, keuken en aparte kleedkamers voor elke acteur. "Nauwelijks te geloven dat dit een afstudeerfilm is. Ik heb al in veel professionele producties meegespeeld die veel minder omkaderd waren. Ook haar scenario heeft mij positief verrast. Zij heeft de kwaliteiten om verder te gaan. Nee: zij gaat zeker verder!"

Eind januari

Axel Daeseleire, oud-studiegenoot van Pascales man, geeft gestalte aan hoofdfiguur Adriaan Ginder. "Lyne Renée is mijn bruid. De scènes die we vandaag draaien spelen zich af op het landgoed van mijn schatrijke schoonvader, die niet graag heeft dat zijn dochter met een kunstenaar huwt. Ik heb ingestemd met deze rol, omdat het een volwaardige productie is, en Pascales gedrevenheid superaanstekelijk werkt. De psychologische evolutie die het hoofdpersonage doormaakt, heeft mij overtuigd en uitgedaagd. Ter voorbereiding bezocht ik onder andere een expo van sieradenmakers."Door Van Boeckel speelt de excentrieke oom van de bruid. "De echtheid van AG sprak mij aan. Het gaat over authenticiteit en hoever we gaan om onze dromen waar te maken. Ik werk vaker mee aan kortfilms, maar ik geef toe dat ik niet altijd de achteraf toegestuurde dvd's bekijk. Met AG is het anders. Hier kijk ik reikhalzend uit naar het eindresultaat."Pascale Pérard wordt wat ongemakkelijk van al die loftuigingen. "Durf je geloven dat na bijna elk shot de tranen in mijn ogen staan, omdat iedereen - cast én crew - zo stekehard zijn best doet om AG te laten lukken en 100% in deze productie geloofd? De kortfilm moet eind januari klaar zijn om naar het festivalcircuit te gaan. Ook de crowdfunding was een succes, ik heb mijn doelstellingen gehaald. Er komen waarschijnlijk ook enkele visies, onder andere voor sommige sponsors die de formule voor een exclusieve visie en meet en greet met de acteurs kozen. Ook in het cultureel centrum in Schoten komt er mogelijk een visie."

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio