© Belga

Kennis Frans nog nooit zo slecht

Universiteiten trekken aan de alarmbel over de bedroevende kennis van het Frans bij nieuwe studenten. Uit cijfers van de Universiteit Antwerpen blijkt dat studenten Frans bij het begin van het eerste jaar maar een gemiddelde score van 35,9 procent halen, het laagste cijfer ooit.

KIVH

De Universiteit Antwerpen gebruikt al sinds 1986 dezelfde oriëntatietest Frans om correct te kunnen vergelijken. De resultaten spreken boekdelen. Terwijl in 1993 de studenten nog een gemiddelde score van 54,3 procent haalden, was dat in 2003 nog maar 42,9 procent.

Vorig jaar was een absoluut dieptepunt, met een score van slechts 35,9 procent. Volgens Alex Vanneste, professor emeritus Franse taalkunde aan de UA, hebben die slechte resultaten veel te maken met de aanpak in het secundair onderwijs. “Leerlingen leren er vooral spreken, maar er wordt weinig aandacht geschonken aan de grammatica.”

Om iedereen zijn kennis van het Frans te laten toetsen en verbeteren, heeft de universiteit van Hasselt het ‘Talenplein’ ontwikkeld: ’s werelds grootste testbank voor de Franse taal met achtduizend vragen die online gratis beschikbaar zijn.

Lees meer in uw krant.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio