© rr

Amerikaanse journalist onthoofd door IS

De Islamitische Staat (IS) claimt in een gruwelijke video de onthoofding van James Wright Foley, een Amerikaanse journalist die in 2012 ontvoerd werd in Syrië.

JaTi

De video op YouTube toont een gemaskerde, in het zwart geklede man die de keel van de journalist lijkt over te snijden. De authenticiteit van de video, die werd verspreid op sociale media, kon niet meteen door onafhankelijke bronnen geverifieerd worden.

Voor zijn onthoofding spreekt de journalist zich uit tegen luchtaanvallen door de VS, mogelijk onder dwang. ‘Ik roep mijn vrienden, familie en geliefden op om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars, de Amerikaanse regering’, zegt hij. ‘Wat er met mij gebeurt, is slechts het gevolg van hun zelfgenoegzaamheid en criminaliteit.’ De video, met de titel ‘Message to America’ (boodschap aan Amerika, red), is inmiddels verwijderd.

Op de Facebookpagina waar aandacht wordt gevraagd voor de vrijlating van Foley, bevestigde Diane Foley de dood van haar zoon. ‘We zijn nog nooit zo trots geweest op onze zoon. Hij gaf zijn leven om het leed van de Syriërs aan de wereld te laten zien. We vragen de kidnappers om de levens van andere gijzelaars te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldig. Ze hebben geen controle over het beleid van de Amerikaanse overheid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld.’

Post by Free James Foley.

James Foley werd in november 2012 in het noordwesten van Syrië ontvoerd. Hij werd door gewapende mannen meegenomen in een auto toen hij richting de Turkse grens reisde. Als freelancer leverde hij reportages aan GlobalPost, AP en andere internationale media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de video dreigen de islamistische militanten ermee nog een andere Amerikaanse journalist, Steven Sotloff, te doden. 'Het hangt af van jou', klinkt het in de boodschap voor de Amerikaanse president Barack Obama.