Dit wordt het najaar van Canvas

Print

In De wilde keuken gaan Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk op zoek naar waar ons eten vandaan komt. Foto: VRT

Jean Philip De Tender, manager televisie bij de VRT, heeft vandaag de najaarsprogrammering van Canvas voorgesteld. De zender pakt uit met tien nieuwe programma’s.

Onze jongens

De zesdelige documentaire Onze jongens volgt een aantal Belgische militairen op missie in Afghanistan. Het is een observerende, maar ook kritische reeks die het leven van de soldaten bekijkt door de ogen van Bas Bogaerts: professioneel fotograaf, maar ook historicus en een man met veel ervaring als ‘embedded photographer’.

Vanaf woensdag 3 september om 21.10 u.

De bijl van Cupido

In de zesdelige reeks De bijl van Cupido bekijkt Annick Ruyts hoe Vlamingen vandaag met hun relatie omgaan. Hoe steunen ze elkaar, hoe hebben ze lief, hoe reageren ze in crisissituaties? Waarom gaan ze vreemd, wat betekent hun eerste liefde en zijn alle singles op zoek naar een lief? Ruyts praat erover met getuigen en experten.

Vanaf woensdag 3 september om 21.35 u.

Het IJzeren Gordijn

In de vijfdelige reeks Het IJzeren Gordijn trekken journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur langs de grens die de wereld decennia lang in twee verdeelde. Met de fiets rijden ze naar de meest markante plekken langs het IJzeren Gordijn, van Sint-Petersburg tot de Balkan.

Vanaf dinsdag 7 oktober om 20.40 u.

Helden van de lach

Comedy in Vlaanderen is volwassen geworden. De tijd is dus rijp voor een reeks volwaardige biografische documentaires. Helden van de lach portretteert een aantal van de meest representatieve Vlaamse humoristen van de laatste 50 jaar: Gaston Berghmans en Leo Martin, Jacques Vermeire, Geert Hoste, Nigel Williams, Alex Agnew en Wim Helsen.

Vanaf woensdag 15 oktober om 20.40 u.

Atelier de stad

Steden zijn de uitdaging van de toekomst. Hoog tijd dus om na te denken over de manier waarop we die steden vorm zullen geven en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen aangenaam te houden. Dat doet Canvas met: een reeks documentaires (Atelier de stad), een talkshow (Studio de stad) en verschillende andere programma’s over (leven in) de stad.

Vanaf maandag 27 oktober.

Weg van België

In de driedelige reeks Weg van België reist Phara de Aguirre telkens een uitgewezen asielzoeker of een uitgewezen gezin achterna om hun persoonlijke verhaal uit te spitten. Hoe zag hun leven in België eruit? Waarom mag de één blijven en moet de ander terug? En hoe vergaat het hen na hun terugkeer? De Aguirre trekt daarvoor naar Mongolië, Kosovo en Afghanistan.

Later dit najaar.

De wilde keuken

In De wilde keuken gaan Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk op zoek naar waar ons eten vandaan komt. Het uitgangspunt: een onbevangen blik en een grenzeloze nieuwsgierigheid. Het resultaat: een reeks programma’s over wat er allemaal op ons bord belandt. En wat daaraan voorafging. Dat gaat van frieten en krab over paarden en duiven tot uien en bier.

Later dit najaar.

Het voordeel van de twijfel

Filosofie kan je leven veranderen. Dat is het uitgangspunt van Het voordeel van de twijfel, een achtdelige documentaire reeks waarin filosoof, auteur en acteur Stefaan Van Brabandt toont wat we vandaag kunnen doen met de inzichten van de grote filosofen uit de geschiedenis en hoe we dankzij filosofie onszelf en de wereld om ons heen beter kunnen begrijpen. Later dit najaar.

Lijst Debecker

Later dit najaar presenteert Canvas een nieuwe quiz, die toepasselijk Lijst Debecker heet: niet alleen omdat hij wordt gepresenteerd door Karolien Debecker, maar ook omdat lijstjes het uitgangspunt zijn. Lijstjes met vragen en lijstjes met antwoorden die door de kandidaten aan elkaar gekoppeld moeten worden. Tegen de tijd. Een snelle en snedige quiz met een pittige presentatrice.

Later dit najaar.

Twintigers

De driedelige reeks Twintigers volgt een aantal jongeren die op de drempel van hun leven voor een cruciale keuze staan. Beslissingen die hun verdere leven in een bepaalde richting zullen doen kantelen. Eén van hen is Lina Nasser, 26 en journaliste bij de VRT. Ook zij staat op een keerpunt in haar leven. Ze is zowel een protagonist als het gezicht van Twintigers.

Later dit najaar.

Nu in het nieuws