© Dirk Kerstens

Aarab niet langer lid van CD&V na anti-Joodse uitspraak

Hassan Aarab is niet langer lid van CD&V. Hij had zijn lidkaart maandag tijdens een gesprek met nationaal voorzitter Wouter Beke ter beschikking gesteld. Die trok de lidkaart onmiddellijk in. Aarab deed begin augustus een anti- Joodse uitspraak op de sociale netwerksite Facebook.

CD&V-voorzitter Beke stelt dat hij zijn verontwaardiging heeft geuit aan Aarab. Volgens de CD&V-voorzitter zei Aarab tijdens het gesprek spijt te hebben van zijn uitspraken. “Door het inleveren van zijn lidmaatschap geeft hij een duidelijk signaal dat zijn uitspraken niet kunnen en dit als eerste stap naar een verzoening”, zegt Beke.

Dreigende procedure

Aarab zegt zelf dat hij geen andere keuze had dan zijn lidmaatschap ter beschikking te stellen. “Blijkbaar wenst een aantal CD&V’ers mij liever uit de partij”, zegt Aarab. “Ofwel zou er een procedure worden opgestart om mij uit de partij te zetten, maar Beke waarschuwde mij voor de impact in de media. Of ik stelde mijn lidkaart ter beschikking. Dat heb ik gedaan door mijn kaart op tafel te leggen. Ze werd onmiddellijk ingetrokken.”

Aarab plaatste begin augustus volgende tekst op Facebook: “Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was.”

Geen antisemiet

Hij blijft achter die bewoordingen staan, maar benadrukt dat hij geen antisemiet is. “Ik wenste eens goed aan de boom te schudden”, zegt Aarab. “CD&V, maar ook andere partijen hebben de mond vol van de multiculturele samenleving. Als ze die willen veilig stellen, moeten ze de rust bewaken. Door te zwijgen over de misdaden van Israël in Gaza wekten ze juist haat op tegen de Joden. Burgemeester Bart De Wever wakkert dit aan. Nu ook weer door de moslimgemeenschap op te roepen zich te distantiëren van ISIS. Hij vroeg dat niet aan de Joodse gemeenschap na het optreden van Israël in Gaza. Als het over moslims gaat, wordt er met twee maten en twee gewichten gewogen. Die spiegel wou ik de politici voorhouden op Facebook. Met andere woorden had dit niet gelukt.”

Nu in het nieuws