Inclusieve speelpleinwerking eindigt met positieve balans

De speelpleinwerking in Essen zit er weer op. Zes weken lang bezorgde een team van vijftig monitoren de kinderen onvergetelijke momenten. Ook kinderen met een beperking waren van harte welkom. Dankzij een één op één werking konden ook kinderen met een zwaardere beperking deelnemen aan de activiteiten.

Margo Tilborghs

De speelpleinwerking in Essen verhuisde dit jaar naar een nieuwe locatie in de Hofstraat. Het Erasmusatheneum was de ‘place to be’ voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. “De vorige locatie, het college van Rouwmoer, was een schitterende plaats waar kinderen naar hartenlust konden spelen”, zegt schepen van jeugd Helmut Jaspers (sp.a). “Maar de bereikbaarheid was voor velen een moeilijk punt. Daarom zijn we verhuist naar een nieuwe locatie. Het Erasmusatheneum is centraal gelegen en zowel te voet, met de fiets, per auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Dat dit een goede keuze is geweest, blijkt wel uit het aantal inschrijvingen. De cijfers liggen opmerkelijk hoger met soms pieken van 140 deelnemers per dag.”

De gemeentelijke speelpleinwerking is een combinatie van begeleid vrij spel en georganiseerde activiteiten. “We willen graag ten dienste staan van alle kinderen en jongeren. Maar vooral ook voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. We werken er dus aan op de speelpleinwerking zo laagdrempelig mogelijk te maken. Een dagje speelpleinen kost 5 euro. Om die toegankelijkheid nog te verhogen, werd er vanaf dit jaar een sociaal tarief ingevoerd voor mensen die bij de mutualiteit een verhoogde tegemoetkoming hebben”, zegt Jaspers. “Onze speelpleinwerking is een inclusieve werking, wat wil zeggen dat kinderen met een beperking ook welkom zijn. Ze worden opgenomen in de groep en nemen zoveel mogelijk deel aan de activiteiten. Bovendien hebben we drie dagen, en dat gedurende drie weken, een één op één begeleiding voor kinderen met een zwaardere beperking. Een uniek concept waar we als gemeente dan ook heel trots op zijn.”

Voor de monitoren is de verandering naar de nieuwe locatie niet evident geweest. Een team van vijftig monitoren stond gedurende zes weken klaar om de kinderen en jongeren een aangename dag te bezorgen. “De stijging van het aantal deelnemers heeft een invloed gehad op de organisatie”, zegt de schepen van jeugd. “Toch heeft het team schitterend werk geleverd. Zij hebben een groot deel van hun vrije tijd besteed aan de deelnemers en zijn met heel veel enthousiasme aan de slag gaan om ze een onvergetelijke dagen te bezorgen.”

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio