© EPA

Kimberly Buys bereikt finale 50m vlinder, Belgische mannenploeg vijfde

Kimberly Buys heeft zich maandag op het EK langebaanzwemmen in het Duitse Berlijn verzekerd van een ticket voor de finale van de 50 meter vlinderslag.

De 25-jarige Buys, die eerder op de dag in de reeksen nog een nieuw Belgisch record op de tabellen gezet had (26.10), finishte als derde in haar halve finale. Met haar chrono (26.16) was ze iets trager dan ‘s ochtends, maar uiteindelijk plaatste ze zich redelijk vlot.

In haar reeks moest ze enkel de Zweedse Sarah Sjoestroem (24.87, de snelste tijd van alle halvefinalistes) en de Nederlandse Inge Dekker (25.84) laten voorgaan. Buys liet de zesde tijd van alle finalistes optekenen. De finale van de 50m vlinder wordt dinsdagavond (18u23) gezwommen.

Heersbrandt strandt in halve finales

François Heersbrandt is er bij de mannen dan weer niet in geslaagd een plaatsje voor de finale van de 50 meter vlinderslag te bemachtigen. Hij werd uitgeschakeld in de halve finales.

Heersbrandt werd in 23.84 pas zevende in zijn wedstrijd en was goed voor de veertiende chrono al alle halvefinalisten. Enkel de snelste acht verzekerden zich van een ticket voor de finale. De 24-jarige Heersbrandt, die in de reeksen nog 23.95 had laten optekenen, had 23.70 moeten zwemmen om zich voor de finale te plaatsen.Belgische mannenploeg vijfde

De Belgische mannenploeg ten slotte is als vijfde geëindigd in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Emmanuel Vanluchene, Glenn Surgeloose, Jasper Aerents en slotzwemmer Pieter Timmers lieten 3:16.62 optekenen en waren daarmee elf honderdsten trager dan in de reeksen.

Eerder op de dag waren de Belgen derde geworden in hun reeks, ook toen al realiseerden ze de vijfde chrono van de acht finalisten. In de reeksen startte Aerents, hij werd afgelost door Vanluchene, Surgeloose en Timmers. In de finale opende Vanluchene als zesde in 49.73, Surgeloose (49.10) won een plaatsje en nadien behielden Aerents (49.62) en Timmers (48.17) die vijfde stek.

De Europese titel ging naar de Fransen (Mehdy Metella, Fabien Gilot, Florent Manaudou en Jeremy Stravius), die het haalden in 3:11.64. Rusland veroverde het zilver (3:12.67), het brons ging naar Italië (3:12.78).

Bij de vrouwen ging het goud naar Zweden, dat profiteerde van de diskwalificatie van winnaar Denemarken. Dat werd uit de uitslag geschrapt omwille van een te vroege overname. Zweden, met topper Sarah Sjöström, haalde het in 3:35.82, zilver en brons waren voor respectievelijk Nederland (3:36.26) en Italië (3:37.63).

Dinsdag proberen Vanluchene, Surgeloose, Timmers en Louis Croenen zich te plaatsen voor de finale van de 4x200m vrij en komt Fanny Lecluyse in actie op de 100m school. Dinsdagavond zwemt Kimberly Buys de finale van de 50m vlinder.

Meer sportnieuws