© Imago / REPORTERS

IJsland waarschuwt Europees vliegverkeer voor uitbarsting reuzevulkaan

De kans groeit dat de Bardarbunga, de grootste vulkaan van IJsland, zal uitbarsten. Het afgelopen weekend werden er meer dan duizend aardbevingen waargenomen.

Simon De Vriendt

Het alarmpeil werd maandag verhoogd naar oranje, wat slaat op ‘verhoogde of escalerende activiteiten, met gevaar op uitbarsting’. IJsland heeft nu ook alle Europese luchtvaartmaatschappijen een officiële waarschuwing gestuurd, dat een mogelijke uitbarsting het vliegverkeer kan verstoren. Dat roept herinneringen op aan de Eyjafjallajökull, die in 2010 de afgelasting van meer dan honderdduizend vluchten veroorzaakte.

Het meteorologische instituut van IJsland volgt de activiteiten van de vulkaan hier op de voet.

De Bardarbunga is 1.900 meter hoog, en 25 kilometer breed. Hij barstte voor het laatst uit in 1996. Wat de vulkaan nog onvoorspelbaarder maakt is dat hij onder de grootste gletsjer van Europa ligt, de Vatnajokull. Het is daardoor nog niet zeker of een mogelijke uitbarsting ook door het ijs breekt.

Hoe spreek je het uit?

Voor de taalliefhebbers: het IJslandse ‘Bárðarbunga’ wordt uitgesproken als ‘b-OW-r-tha-boon-ga’.

In 2010 moesten meer dan honderdduizend vluchten in heel Europa afgelast worden door een aswolk na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. In 2011 werden in Duitsland, Engeland en Schotland vluchten afgelast na een kleinere vulkaanuitbarsting.

Nu in het nieuws