KV en Racing vieren 110de verjaardag: "Een fusie? Nooit!"

Sinds wanneer maakt Racing Mechelen zijn supporters blij? En hoelang al zegepraalt de club van geel en rood? Het juiste antwoord: sinds 1904. Ongeveer op hetzelfde moment, 110 jaar geleden, zagen Racing Club de Malines en FC Malinois het levenslicht. Naar aanleiding van die Mechelse voetbalverjaardag brengen wij Racinger Jef Verbruggen en Malinwajer Jan De Craen samen.

MASI

Jef Verbruggen wordt geboren in 1947, het jaar dat Racing Mechelen zich in tweede klasse tot kampioen kroont. Het is de start van de mooiste periode die groen-wit ooit gekend heeft, met een tweede plaats en een bekerfinale.

Jan De Craen komt in 1939 ter wereld, hij ziet KV als 9-jarige voor de derde keer Belgisch kampioen worden. Zijn eerste helden: Lemberechts en De Cleyn. Meer dan een halve eeuw volgen Verbruggen en De Craen ondertussen hun favoriete ploeg, verschillende decennia al zetelen ze in het (jeugd)bestuur.De twee stammen uit de tijd van de Mechelse scholenstrijd. “Ik ging naar het Sint-Romboutscollege”, vertelt De Cleyn. “En ik naar het Atheneum”, aldus Verbruggen. “De stadsscholen waren Racing, de katholieke scholen KV. In het vierde studiejaar was er een leraar in de Rijksschool… Bert De Cleyn (een KV-coryfee, red.). Daar mocht ik uiteraard niet bij in de klas zitten. Maar eigenlijk, Jan, was er alleen rivaliteit bij een derby, hè? Als Racing op verplaatsing speelde, gingen wij naar Malinois kijken. Er waren toen veel mensen met twee abonnementen. Een fusie? Neen, dat is in Mechelen ondenkbaar!"Wie is de oudste, KV of Racing? Wie de meest succesvolle? En wanneer werden de meest legendarische derby’s gespeeld? In de dinsdagkrant van de Gazet van Mechelen beantwoorden de twee clubfiguren die vragen in een stevig dubbelinterview.

MEER OVER RC Mechelen

MEER VOETBALNIEUWS