Drugkoerier riskeert 40 maanden cel voor invoer 43 kilo cocaïne

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een gevangenisstraf van 40 maanden gevorderd tegen een Dominicaanse veertiger. De man werd in januari opgepakt op de luchthaven Brussels Airport toen bleek dat er 43 kilo cocaïne in zijn koffers zat.

De veertiger landde op 8 januari op Brussels Airport met een vlucht vanuit Punta Cana maar de federale politie, die informatie had gekregen dat er mogelijks een drugkoerier aan boord was, hield hem tegen. Bij een urinecontrole testte de man positief op cocaïne en in de twee koffers die op zijn naam stonden, bleken in totaal vier rugzakken te zitten waarin 43 kilo cocaïne zat.

De Dominicaan beweerde dat hij enkel met een stuk handbagage had gereisd maar op zijn instapkaart stond dat hij twee koffers had ingecheckt. Bovendien bleek dat hij extra had moeten betalen voor het overgewicht en dat hij daarvoor een document had ondertekend. Het parket Halle-Vilvoorde eiste dan ook 40 maanden cel tegen de man.

Diens advocaat ging resoluut voor de vrijspraak en hield voor dat de instapkaart en andere documenten in de luchthaven van Punta Cana gemanipuleerd waren door lokale medewerkers van de vliegtuigmaatschappij of de bagageafhandelaar. ‘Voor het vertrek is de bagage bovendien nog eens uit het vliegtuig gehaald voor een extra controle’, zei de advocaat. ‘Hoe kan het dat er toen niets gevonden is?’

De rechtbank doet volgende week uitspraak.

Nu in het nieuws