© Shutterstock

Berlijn wil gedragscode voor toeristen

Steeds meer vakantiegangers kiezen tegenwoordig voor een bezoekje aan Berlijn en dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor de stad. De inwoners van de Duitse hoofdstad klagen namelijk over hinder van toeristen en daar wil de burgemeester iets aan doen.

kvd

In 2013 ontving Berlijn zo'n 11 miljoen bezoekers, waardoor het na Londen en Parijs de populairste stad is. Vooral het bruisende uitgaansleven trekt toeristen aan, maar daar zijn de bewoners van het arrondissement Friedrichshain-Kreuzberg niet langer over te spreken. Het aantal klachten van bewoners over geluidsoverlast, vandalisme en vervuiling nemen steeds toe. Daarom wil Monika Herrmann, burgemeester van het Berlijnse arrondissement, regels invoeren die ervoor zullen zorgen dat vakantiegangers zich beter gedragen.

'Sommige bezoekers zien deze stad als een soort van Disneyland, terwijl wij, de bewoners, extra's zijn,' zegt Mevrouw Herrmann. Ook het lawaai van trolley's die de toeristen met zich meetrekken, blijkt een echte overlast. Muren waarop in graffiti 'stop de trolley's' geschreven staat, maken duidelijk dat ook dat probleem moet worden aangepakt.

Het invoeren van zo'n gedragscode werd in Amsterdam ook al gedaan en bleek een groot succes. Dat is voor Monika Herrmann een reden te meer om er mee door te gaan.

NIET TE MISSEN