Kris Peeters: '17 miljard moet van ergens komen'

Na enkele weken van 'intens politiek overleg en bevraging van relevante groepen uit de samenleving' hebben coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) een gemeenschappelijke startnota klaar. De partijvoorzitters van N-VA, CD&V, Open Vld en MR zullen de nota bespreken, waarna de coformateurs vanavond een verklaring afleggen. Peeters en Michel hopen voor begin oktober een akkoord te bereiken met de andere partijvoorzitters.

De onderhandelaars pakken vandaag de begroting aan. Dat wordt al meteen een lastige onderhandelingsronde. Ze moeten namelijk 17 miljard euro vinden. Ook de eventuele indexsprong, het beperken van de werkloosheidsuitkering en de nachtvluchten boven Brussel staan op de agenda.

Europa wil ook snel weten wie onze Europese commissaris wordt, dus ook daar moet snel beslist worden. Zowel Didier Reynders als Karel De Gucht en Marianne Thyssen zijn nog in de running voor die post.

Peeters geeft toe dat het geen gemakkelijke onderhandelingen zullen worden. 'Maar we hebben de afgelopen 14 dagen hard gewerkt om nu de onderhandelingen te kunnen starten met nota's van de formateurs', luidt het.

Vooral de zware besparingen zullen de onderhandelingen niet makkelijker maken. Toch ziet Peeters dat volledig zitten. Op de vraag of de mensen die besparingen hard gaan voelen, zegt hij: 'Die 17 miljard moet van ergens komen natuurlijk, maar ik wil daar niet op vooruit lopen. We zullen dat op een rechtvaardige manier aanpakken.'

Over wie Europees commissaris wordt , wil Peeters niets kwijt. Volgens hem gaat het nu enkel om de inhoud, niet om de postjes.

Formatieberaad vandaag van start

Vandaag beginnen de formatiegesprekken tussen de partijvoorzitters van de 'Zweedse' coalitie. Dat hebben coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) bekendgemaakt. Na enkele weken van "intens politiek overleg en bevraging van relevante groepen uit de samenleving" hebben de coformateurs een gemeenschappelijke startnota klaar. Die zal als onderhandelingsbasis dienen voor de vier deelnemende partijen: N-VA, CD&V, Open Vld en MR.

Om 15u zullen de partijvoorzitters de nota bespreken, waarna de coformateurs rond 19u een verklaring zullen afleggen. Peeters en Michel hopen voor begin oktober een akkoord te bereiken met de andere partijvoorzitters.

"Men gaat vandaag de begroting aanpakken. Dat wordt al meteen een lastige onderhandelingsronde. Ze moeten namelijk 17 miljard euro vinden," vertelt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert.

"Ook de eventuele indexsprong, het beperken van de werkloosheidsuitkering en de nachtvluchten boven Brussel staan op de agenda."

"Europa wil echt weten wie onze Europese commissaris wordt, dus ook daar moet snel beslist worden. Zowel Didier Reynders als Karel De Gucht en Marianne Thyssen zijn nog in de running voor die post," weet Van den Bogaert.

Nu in het nieuws