Politie dreigt met staking na ongeval: ‘Sommige bazen doen hun eigen zin’

De liberale politievakbond VSOA heeft maandag een nationale stakingsaanzegging ingediend voor de wegpolitie. Ze eisen dat er altijd een signalisatieploeg wordt meegestuurd met de wegpolitie als er zich een ongeval heeft voorgedaan. Twee agenten raakten zondag zwaargewond bij een ongeval op de E19 in Machelen. Bij het incident bleek geen signalisatiewagen aanwezig te zijn. Het VSOA dient ook een klacht in tegen onbekenden bij de arbeidsrechtbank.

De vakbond wil dat het akkoord met de minister van Binnenlandse Zaken wordt gerespecteerd. 'Een jaar geleden werd met de minister overeengekomen dat de wegpolitie in Brabant telkens moet worden vergezeld van een signalisatieploeg. Maar door besparingen en het feit dat sommige bazen hun eigen zin doen, gebeurt dit veel te weinig. Met het ongeluk van zondag als gevolg', zegt Vincent Houssin, nationaal ondervoorzitter van het VSOA. Het VSOA wil nu dat de signalisatieploegen in het hele land worden ingezet en dat het aantal agenten in de verschillende ploegen opnieuw worden opgebouwd.

Gert Cockx van de apolitieke politievakbond NSPV deelt dezelfde bezorgdheid. 'Inhoudelijk staan we achter deze argumenten. Op het onderhandelingscomité zal moeten blijken of er degelijke maatregelen komen om de veiligheid van de agenten te garanderen. Volgen er geen, dan zullen wij ons aansluiten bij de stakingsaanzegging', aldus Cockx. De staking zou ten vroegste op 30 augustus plaatsvinden.

Nu in het nieuws