© REUTERS

Naast Doel 4 mogelijk nog geval van sabotage

Een brand van maart 2014 beschadigde een machine in een hoogspanningstation Monceau-sur-Sambre en wordt in het licht van de recente sabotage in Doel 4, nu ook onderzocht als een geval van kwaad opzet. De defecte machine belemmert ook de stroominvoer uit het buitenland.

evg

De brand in het hoogspanningsstation van Monceau-sur-Sambre brak op 16 maart 2014 uit, ter hoogte van de zogeheten dwarsregeltransformator, die de invoercapaciteit van Frankrijk naar België optimaliseert. Bij de brand vonden ook twee explosies plaats, waarschijnlijk doordat olie uit de transformator lekte. Het duurde twee dagen voor de brand geblust was.

Maandag meldde Het Laatste Nieuws dat de Belgische veiligheidsinstanties vermoedden dat er ook daar sprake kon zijn van sabotage. Het federaal parket bevestigt nu dat er effectief een onderzoek is, maar nuanceert. ‘Als er onderzoek gevoerd wordt naar grote incidenten zoals in Doel 4, is het de gewoonte dat ook alle andere gelijkaardige incidenten uit het recente verleden opnieuw bekeken worden’, zegt de woordvoerder. ‘De brand in Monceau-sur-Sambre is er daar één van en wordt dus ook opnieuw van naderbij bekeken. Op dit moment is er nog geen sprake dat er aanwijzingen van sabotage zouden zijn.’

De machine die beschadigd is door de brand zorgt er overigens voor dat de stroominvoer vanuit het buitenland optimaal gebeurt. Door die brand kan de maximale capaciteit, 3.500 MW, niet bereikt worden. Volgens Elia zijn de herstellingswerken ‘bijna afgerond’, zegt de woordvoerder in Het Laatste Nieuws. Toch is er onduidelijkheid, omdat op de website van de netbeheerder staat dat het netelement nog tot 31 december onbeschikbaar is.

Vrees voor sabotage op stroomnet

Het gerecht onderzoekt of het Belgische stroomnet nog op andere plaatsen dan in Doel 4 gesaboteerd is. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS. In maart is in Henegouwen namelijk een transformator ontploft. Via die transformator wordt stroom vanuit Frankrijk naar ons land ingevoerd. Eerst leek dat een banaal ongeval, maar na wat er gebeurd is in Doel, onderzoekt het gerecht of ook dat sabotage kan zijn geweest.

MEER OVER Doel

Nu in het nieuws