© BELGA

Pieter Timmers woest over lakse aanpak dopingcultuur

De oudste, de langste, de bekendste en de meest gelauwerde: ondanks een gehavende voorbereiding geldt Pieter Timmers vanaf vandaag toch weer als vaandeldrager van de Belgische delegatie op het EK in Berlijn. Zijn ambitie voor het EK is gematigd, zijn woede over de Russische dopingcultuur is groot.

MV

Onlangs werden zestien Russische zwemmers betrapt op dopinggebruik. Hoe groot is die kwaal binnen jouw sport?

“In de aanloop naar de grote kampioenschappen gebeuren er altijd vreemde dingen. Waar je als Rus ook woont of traint, je moet een paar dagen voor elk tornooi altijd even terugvliegen naar Rusland. Waarom zou dat toch zijn? Bij elke dopingcontrole doen die Russen raar. Binnen het zwemmen kent iedereen die toestanden, al jaren aan een stuk.”

“Soms zie je gewoon dingen die niet kloppen, ook qua morfologie of tijden. Maar je moet natuurlijk bewijzen hebben. Zestien dopinggevallen in vier jaar tijd: vreselijk. En weet je wat nog het ergst van al is? Dat er geen actie volgt. Die atleten zelf straffen is één ding, de Russische federatie aanpakken is nog veel belangrijker.”

“Als een Rus voor mij eindigt, voel ik me bedrogen. Het is al zo ver gekomen dat de meeste zwemmers hen zelfs het voordeel van de twijfel niet meer gunnen.”

Twee klaplongen, een operatie... Je kende een lastige aanloop naar het EK.

“Mijn eerste klaplong was in oktober 2013. In maart moest ik na mijn operatie vanaf nul herbeginnen. Natuurlijk sleep je dat mee. Tijdens die eerste trainingsweken voelde ik nog de hinder van de operatie en de klaplong. In normale omstandigheden durfde ik voluit medailleambities formuleren, nu blijf ik bescheiden. Een scherpe tijd zou me al tevreden stellen. En toch blijft dat podium mijn doel.”

Lees het volledige interview in Gazet van Antwerpen.

Meer sportnieuws