© Joren De Weerdt

Limburgse peren mogelijk niet geplukt

Door de boycot die Rusland heeft afgekondigd tegen de Belgische peren, zullen deze mogelijk aan de bomen blijven hangen. Dat werd maandagvoormiddag gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan Veiling Haspengouw in Sint-Truiden.

Belga

Bourgeois ging in op de uitnodiging van de veiling om de zeer penibele situatie van de Zuid-Limburgse perensector te bespreken. In een gesloten vergadering met de directie en de telers, luisterde Bourgeois naar de bekommernissen die zijn gerezen, nu Rusland de Belgische peren niet wil invoeren.

“Aangezien zo’n 50 procent van onze peren naar Rusland wordt uitgevoerd, en de vruchten momenteel oogstrijp zijn, is de situatie ernstig en dringend”, aldus Bourgeois. “De mensen van de veiling hebben een duidelijk beeld geschetst en een aantal mogelijke maatregelen voorgesteld. Die zullen we dinsdag bespreken tijdens een overleg met de sector en alle andere betrokken partijen.”

Wat de opties zijn, wou Bourgeois niet kwijt. Wel is één van de mogelijkheden dat er Europese steun wordt gevraagd voor de boeren die de oogst op de bomen laten hangen. “In tijden dat mensen in armoede leven, is dat geen evidente oplossing”, aldus Bourgeois. “Maar je moet weten dat het plukken, sorteren en bewaren van het fruit erg veel geld kost. Als er dan geen afzet voor is, worden er kosten gemaakt zonder inkomsten.”

Bijkomende maatregelen zijn dat er andere exportgebieden worden aangesneden, en de binnenlandse consumptie wordt gepromoot. “En dat wil ik bij deze graag doen”, besloot Bourgeois.

Nu in het nieuws